Főoldal  
 
Hírek
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. augusztus 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Magyar Polgármester Cikkek

Borbély István harmadszor
Polgárdi polgármestere harmadszor is az Európa Tanács Kongresszusának alelnöke lett
Borbély Istvánt, Polgárdi polgármesterét, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnökét az Európa Tanács Kongresszusának történetében egyedülálló módon harmadszor is megválasztották alelnöknek újabb négy éves ciklusra. A tisztújítás után a Fejér Megyei Közgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnökeként az Európa Tanács Régiók Kamarájának alelnökének is megszavazta a több mint négyszáz tagú, Európa 47 országából delegált küldöttség.

Mint Borbély Istvántól megtudtuk, először az Európai Néppárt frakcióján belül kellett megnyernie a szavazók bizalmát, ezután a Régiók Kamarájában esett rá a szavazatok többsége az alelnöki posztért, majd következett az 1947 óta fennálló Európa Tanács kongresszusi alelnöki pozícióért folyó küzdelem. Borbély István 14 éve az Európa Tanács Kongresszusa 14 tagú (7 állandó, 7 ideiglenes) magyar delegációjának tagja, többek között Gémesi Györggyel, a MÖSZ elnökével, Kovács Zoltán pápai polgármesterrel együtt.

A nemrégiben a spanyolországi Valenciában lezajlott Európa Tanács miniszteri tanácskozásán az egyik fő téma a demokratikus folyamatok ellenőrzése volt, mert az egykori Jugoszlávia és Szovjetunió utódállamaiban a polgári demokráciára való átállás még mindig jelenthet problémát, így a kongresszus kontrollálja az ottani parlamenti és helyhatósági választásokat. Borbély István hozzátette: az emberi jogok tiszteletben tartását is ellenőrzik, ugyanis a nemzetállamok nem lehetnek egyedüli védelmezői ezeknek, noha erre a legnagyobb hatása a legalsóbb szintű vezetésnek lehet. Arról is szó esett, hogy a komoly gazdasági gondokat alsó szinten kell rendezni, így az itt elhangzott beszédekben hangsúlyozták, hogy a későbbiekben a különböző projektek által felhasználható pénz egy részét nem az országokat átfogó régiókban költsék el, hanem nemzeti döntés alapján használják majd fel.

Borbély István megemlítette, hogy előkerült még a klímaváltozás kérdése is ezen a plénumon, amelyen megállapították, hogy egy sor környezetvédelmi kérdésben helyi szinten, az önkormányzatoknak kell dönteniük, így például a hulladék-égetőművek felállításáról vagy a különböző erőművek létesítéséről, illetve arról, hogy ezekben milyen technológiákat alkalmazzanak. Külön érdekesség volt Japán beszámolója, ami arról szólt, hogy hogyan egyeztethető össze a globalizmus és a nemzeti jelleg egy ország gazdasági-politikai fejlődésében. A tanácskozás programjában szerepelt még, hogy az Európai Unió tagországai közé milyen feltételekkel lehet felvenni Törökországot és Izraelt, melynek kapcsán utalt az európai kultúra és a különböző vallások között meghúzódó ellentétekre. Előkerültek továbbá a Balti Régió és a Fekete-tengeri Régió Európa Tanács által felügyelt fejlesztési projektjei, ami a világkereskedelemben való mind intenzívebb részvételt célozza meg.

Az Európa Tanács Kongresszusának alelnöke városáról, Polgárdiról szólva megemlítette a Közép-Dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulást, amelynek gesztora Polgárdi, s amely 180 önkormányzatot tömörít magában. A társulás június 13-án vitatta meg a legközelebbi teendőket. Ennek során megtárgyalták a hulladéktelepek rekultivációját, s számba vették a hulladékfeldolgozás és az azután fennmaradó anyagok hasznosítását is.

Németh Zoltán

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu