Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
glansya
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. október 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Június végéig eldől, mennyi járás és körzet létesül
Az önkormányzati intézmények átadás-átvételével kapcsolatos vitákban a megyei kormánymegbízott fog dönteni

„Reménykedni kell, hogy nem okoz majd problémát a vita az önkormányzati intézmények átadás-átvételéről" - mondta április 4-én a Világgazdaság kérdésére Szabó Erika államtitkár. A járások létrehozását szabályozó törvénytervezet ugyanis úgy fogalmaz, hogy a járási feladatok ellátásához szükséges intézményeket és az ezekhez kapcsolódó finanszírozási feladatokat is fel kell osztani az önkormányzatok és az állam közt, ha viszont erről nem tudnak megállapodni a városok az állammal, akkor a miniszterelnök által kinevezett megyei kormánymegbízott fog dönteni.


A lap kérdésére, hogy hogyan garantálható, hogy a kormány kinevezettje ne automatikusan a kormány javára ítélkezzen ilyen nagy anyagi kérdésben, Szabó Erika annyit mondott: az egész nyár az egyeztetési folyamatról fog szólni, nagy baj van, ha október 31-ig nem sikerül megállapodást kötni.

Ha az önkormányzat nem fogadja el a kormánymegbízott döntését, akkor a bíróságon fellebbezhet, ám ettől függetlenül el kell indítani az átadást. Ebben az esetben viszont problémát okozhat, hogy a bíróságnak mindössze hat hete lenne döntést hozni, november 15-e és az új év kezdete közt. Az államtitkár erről annyit mondott: bízik abban, hogy gyorsan fognak ítélkezni.

Nem hozna extra többletköltséget a járási rendszer kiépítése, nem kell új járási központokat felépíteni - mutatta be a törvénytervezetet Szabó Erika. A járások az államigazgatás rendszeréhez fognak tartozni, vagyis nem politikai alapon fogják irányítani őket. Elmondta azt is: ugyanazok dolgozhatnak majd a járási hivatalokban, akik most az önkormányzatoknál végzik az ügyintézést.

A járási hivatalokból pedig ügysegédet küldenek ki minden kistelepülésre, hogy senkinek ne kelljen utaznia. Ha a járások belül több településen is működött okmányiroda, akkor ott lesz kormányablak.

Budapesten körzeteket terveznek, nem járásokat, ez az államigazgatási szint azonban ugyanazokat a feladatokat látja majd el, mint vidéken a járás. A minisztérium eredetileg hetet tervezett, de erről még folyamatos egyeztetések vannak, van olyan terv is, hogy nyolc legyen, de olyan is, hogy mind a huszonhárom kerület önálló körzet legyen. Arra a kérdésre, hogy képviselők lehetnek-e járási hivatal vezetői, az államtitkár azt mondta: ő azt szeretné, hogy szakemberek irányítsanak. Június 30-ig kell meghatározni, hány járás legyen.

Forrás: Világgazdaság Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu