Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
glansya
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. október 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Hamarosan véget ér a díjmentes bölcsődék világa?
Gémesi György szerint nem remélhetnek jelentős forrásokat a gondozási díjból az önkormányzatok

Az önkormányzatok közel háromnegyede bevezeti vagy már be is vezette a bölcsődei térítési díjat - állítja Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke. Gémesi György április 11-én, a Duna TV Közbeszéd című műsorában kifejtette: ennél több önkormányzat is élhet a lehetőséggel, attól függően, milyen bevételeik lesznek 2013-ban. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDSZSZ) ugyanakkor azt mondja: a kisgyermekes szülőket segíteni kellene.


„Ha kevés lesz a pénz, az ilyen intézkedések megoldást jelenthetnek, a probléma ugyanakkor az, hogy egyre kevesebb a fizetőképes lakos" - jegyezte meg Gödöllő polgármestere. Az ellátás havi költségének felső határa mintegy 25 ezer forint, ám jelentős forrásokat még így sem remélhetnek a gondozási díjból az önkormányzatok - fogalmazott Gémesi György. Hozzátette: Gödöllőn a rászorultsági szempontokat és az egy főre eső kereseteket figyelembe véve azért állapítottak meg egy méltányos összegű hozzájárulást, hogy a környező településekről ne hozzák át Gödöllőre a gyerekeket a szülők.  

Gémesi György szerint a kevés férőhely miatt komoly problémákat vethet fel a kötelező óvodai ellátás is. Különösen a főváros agglomerációjában okozhat ez gondot, mert a férőhelyek bővülése nem tud lépést tartani a belvárosból kiköltöző családok igényeivel - jelentette ki. 

A csökkenő forrásokkal kapcsolatban beszélt az étkezési hozzájárulásokról is: az Országgyűlés egy korábbi döntése nyomán nemcsak a nyersanyagok árát lehetett beszedni, hanem a rezsiköltségek 50 százalékát is, a szociális teherbíró képességet figyelembe véve. Ezt a gyakorlatot azonban megszüntették - mondta a polgármester.

Gémesi György úgy véli: ha állami tulajdonba kerülnek egyes önkormányzati intézmények, akkor félő, hogy több forrást visz el az állam az önkormányzatoktól, mint amennyi feladatot átvállal. A MÖSZ elnöke kijelentette: Esztergom tökéletes példa erre. Ha a maradék feladatok ellátására kevesebb pénz jut, abból nagy baj lesz - tette hozzá a polgármester.

Segíteni kell a kisgyermekes szülőket 

A bölcsődei gondozási díj bevezetése ellen tiltakozó BDSZSZ ugyanakkor úgy tudja, hogy március végéig az önkormányzatok mintegy fele döntött a díj bevezetéséről, 22 százaléka viszont már arról határozott, hogy nem kell gondozási díjat fizetni. Szűcs Viktória, a szervezet elnöke április 11-én arról is beszélt, hogy az államnak először a bölcsődei normatívák finanszírozását kellett volna rendeznie.

A BDSZSZ vezetője szerint a bölcsődei gondozási díjak mértéke is eltérő, van ahol havi tízezer forintos díjat állapítottak meg, van, ahol sávos rendszert vezetnek be, vagy 100-300 forint közötti térítési díjat állapítottak meg. Szűcs Viktória szólt arról, hogy évről évre kevesebb gyermek születik, ezért a kisgyermekes szülőket segíteni kell. Ennek egyik módja, ha a szülők számára megvannak, elérhetőek és megfizethetőek a gyermekintézmények - hangsúlyozta.

A BDSZSZ elnöke a bölcsődei dolgozók helyzetéről elmondta, jelentős részüket szakmunkásbér-minimumon, havi bruttó 108 ezer forintért foglalkoztatják. „Összecsúsztak a bérek, nincs különbség a pályakezdő és a több évtizede a szakmában dolgozók fizetése között, pedig az ország a jövőjét, a gyermekeit bízza ezekre az emberekre" - fogalmazott.

Forrás: Duna TV - Hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu