Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
glansya
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. október 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Iskolaőröket lehetne alkalmazni az iskolakerülés ellen
A BM törvénytervezete egy komplett önkormányzati rendészeti szerv felállítását is lehetővé
Iskolaőrök alkalmazásának lehetőségét vetíti előre a Belügyminisztérium törvénytervezete, amelynek segítségével az iskolakerülést szorítanák vissza. Az őrök az oktatási intézménybe történő jogosulatlan belépést is meggátolhatnák. A nemzeti köznevelési törvény módosításával úgynevezett iskolaőrök is felkerülnének arra a listára, amely a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak finanszírozott létszámát irányozza elő - olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

A tervek szerint a fenntartó döntése lenne, hány iskolaőrt alkalmazna egy adott oktatási intézmény, akinek feladata az lenne, hogy megakadályozza a diákok önkényes eltávozását az iskolából. A Belügyminisztérium (BM) a rendőrségről szóló jogszabályt is módosítaná ennek érdekében. Így azt a tanköteles diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozásról engedéllyel hiányzik, az őrök az igazgatóhoz kísérhetnék, vagy előzetes egyeztetés után útnak indíthatnák a nevelési-oktatási intézménybe. A tanuló csak iskolai, orvosi vagy szülői igazolással bizonyíthatná a rendőrnek, hogy engedéllyel nem tartózkodik az iskolában, vagy jött el a foglalkozásról.

Az iskolaőrnek a diákok „lógásának" megakadályozása mellett az is feladata lenne, hogy meggátolja idegenek belépését az intézmény területére, a jogosulatlanul bent tartózkodókat pedig eltávolítsa. Az őr a bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésén tetten ért személyt felszólíthatja tevékenysége befejezésére, és akár el is foghatja. A tervek szerint az iskolaőr ilyenkor arányos mértékű testi kényszert alkalmazhat. Az őröknek ugyanakkor azonnal értesíteniük kell az iskola vezetőjét, majd írásban jelentést kell készíteniük.

A BM törvénytervezete egy komplett önkormányzati rendészeti szerv felállítását is lehetővé tenné, amelynek tagja lehetne az önkormányzati természetvédelmi őr, a közterület-felügyelő, a mezőőr, az erdészeti szakszemélyzet tagja, a halászati őr, az erdővédelmi szolgálat tagja, a hegyőr és a vadászok is. Az általuk alkalmazható intézkedések között lenne például a terület-, épület- és egyéb vagyontárgyőrzés, a jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása, a tetten ért visszatartása, előállítása, az igazoltatás, a ruházat-, csomag- és járműátvizsgálás, valamint a jármű feltartóztatása. Ám mindezen feladatok ellátása előtt a szervnek megállapodást kellene kötnie a területileg illetékes rendőr-főkapitánysággal. A közterület-felügyelőkön és az erdészeti szakszemélyzeten kívül a felsoroltak szolgálati feladataik ellátása során fegyvert is tarthatnának maguknál.

A BM lehetővé tenné azt is, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért embert bárki visszatartsa, noha köteles lenne a rendőrségnek haladéktalanul átadni őt.

Forrás: Magyar Hírlap

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu