Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
glansya
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. október 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az önkormányzatok aggódnak az átalakítások miatt
A KIM helyettes államtitkára szerint még bőven lesz lehetőség a járásokkal kapcsolatos egyeztetésekre

A járásokról szóló törvénytervezet még az általános vitánál tart, van idő és kormányzati szándék a további egyeztetésekre, reagált az aggodalmakra Zöld-Nagy Viktória helyettes államtitkár. Többszintű kormányzás címmel nemzetközi önkormányzati konferenciát szervezett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Gödöllői Királyi Kastélyban. A tanácskozáson az európai tapasztalatokról és a hazai államigazgatási reformokról is szó esett.


Az önkormányzati vezetők legfőbb aggodalma jelenleg az, hogy pártpolitikai megbízottak kerülhetnek a 2013-tól működő járási hivatalok élére. A járásokról szóló törvénytervezet még az általános vitánál tart az Országgyűlésben, van idő és kormányzati szándék is a további egyeztetésekre, így reagált az aggodalmakra a konferencia előadójaként Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára. 

Az önkormányzati rendszer átalakításának célja a takarékos és hatékony működés és a sokkal jobb szolgáltatások biztosítása. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, az elmúlt időszakban nagyon sok új elképzelés látott napvilágot, folyamatban van a járásokkal kapcsolatos jogszabálytervezet kialakítása, amely az 1990 előtti állapothoz tér vissza, újraosztásra kerülnek a feladatok az önkormányzatok és az állam között.

Vannak ugyan olyan feladatok, mint például a személyigazolvány, a jogosítvány vagy az útlevél, amelyet az államnak joga van saját struktúrájában ellátni, Gémesi György szerint azonban ezek a szolgáltatások jelenleg hatékonyan működnek az önkormányzatok irányítása, a jegyzők vezetése alatt, és kevésnek érzi az átalakításra szánt fél évet. 

Szabó Erika államtitkár egy interjúban azt mondta, nem eldöntött, hogy parlamenti képviselők, pártpolitikai céloknak megfelelő emberek vagy hozzáértő szakemberek kerülnek a járások élére. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének véleménye szerint azonban mindenképpen pártpolitikához nem kötődő, szakmai gyakorlattal rendelkező emberekre van szükség, akik élvezik a járás területén működő polgármesterek többségének támogatását.

Gémesi György a másik fontos kérdésnek azt tartja, hogy az átkerülő feladatokra elvitt források után mennyi pénz marad az önkormányzatoknál a helyi feladatok ellátására. Az átalakítás másik célja a pazarlási lehetőségek csökkentése, a hitelfelvételek ellenőrzése és szigorítása, az önkormányzatok ösztönzése az egyéb források bevonására. Ezzel kapcsolatban Gémesi György úgy reagált, az uniós források bevonásához önrész szükséges, amely 2014-től a jelenleginél is nagyobb lesz, a lakosság teherbíró képessége pedig lecsökkent. Hiába szeretné inspirálni a kormány az önkormányzatokat a többletbevételek megszerzésére, ha több forrást vesz el, mint amennyi feladatot elvisz, az működésbeli problémákhoz fog vezetni. 

Zöld-Nagy Viktória, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, érthetőek az átalakítással kapcsolatos félelmek, épp ezért széles körű egyeztetést folytattak. Hangsúlyozta, a járások kialakítása nem jár új intézmények létrehozásával, a meglévő feladatokat fogják más rendszerben ellátni. Az államigazgatásnak jelenleg is vannak helyi szervei, a polgármesteri hivatalokban dolgozó köztisztviselők végzik ezeknek a feladatoknak az egy részét.

Nem új embereket alkalmaznak, ezek a köztisztviselők kerülnek majd át a járási hivatalhoz, akik jelenleg is ellátják ezeket a feladatokat. Minden eddigi feladat megmarad az önkormányzatoknál, a jegyző azonban nem állami feladatot lát majd el, hanem az önkormányzat munkáját segíti, rendelettervezetet készít, végrehajtja a döntéseket, elkészíti a költségvetés tervezetét. 


Zöld-Nagy Viktória hangsúlyozta, a benyújtott törvényjavaslat még tárgyalási alap, az érdekszövetségekkel, polgármesterekkel, jegyzőkkel egyeztetnek. Az aggodalmak az önkormányzati rendszer kialakításával kapcsolatosak, nem pedig a járásokkal.

Forrás: hirado.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu