Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
glansya
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. október 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kérdések, kétségek, elvárások és bizonytalanság
A TÖOSZ küldöttgyűlésének résztvevői az egyértelmű és kiszámítható szabályozást kérték számon a kormány képviselőitől

A Települési önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) április 24-én, Lajosmizsén tartotta idei évi küldöttgyűlését. A rendezvényén a szövetség megfogalmazta az önkormányzati szférában történő átalakításokkal kapcsolatos kérdéseit, kétségeit és elvárásait. A megjelentek számon kérték az egyértelmű és kiszámítható szabályozást, az állami kézi vezérlés helyett pedig az önkormányzás szabadsága mellett tették le a voksukat.


Elsőként Basky András, Lajosmizse polgármestere, mint házigazda köszöntötte a megjelenteket, majd Schmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke összegezte az elmúlt év tapasztalatait és történéseit, arra a kérdésre keresve a választ: „Állami kézi vezérlés, akár a legjobb szándékkal, vagy az önkormányzás szabadsága törvényi keretek között?" A szövetség az utóbbi megoldás mellett tette le a voksát.

A kormányzat képviseletében jelen volt és hozzászólt Farkasné Dr. Gasparics Emese, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Dr. Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkára, valamint Lőrincz Leó, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály vezetője. A küldöttgyűlésen felszólalt Szűcs Tamás, az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője, aki az Európai Unió nyújtotta lehetőségekre hívta fel az önkormányzati vezetők figyelmét és felajánlotta az együttműködésüket.

Az előadásokat követő vitában a legtöbb polgármester a tervezést lehetővé tevő egyértelmű és kiszámítható szabályozást kérte számon, majd a küldöttgyűlés megfogalmazta a TÖOSZ kétségeit és kérdéseit:

Az önkormányzati szférában az új önkormányzati törvény részleges hatálybalépése óta a bizonytalanság nem csökkent, a kérdések és kétségek nem is annyira az elfogadott új önkormányzati törvénnyel kapcsolatban fogalmazódnak meg, hanem mindazzal, ami még nincsen szabályozva.

 • Nem tisztázott, hogy miképpen történik az önkormányzatok adósságrendezése, hogyan lesz biztosítható, hogy 2013-tól ne legyen működési hiány?
 • Nem ismert, hogy a tervezett új feladatfinanszírozás rendszerébe az önkormányzati saját bevételből mennyi és milyen módon kerül bevonásra?
 • Nincs még egyértelmű válasz arra, hogy az állam általi feladatátvállalás esetén az önkormányzati tulajdon állami tulajdonba adása miként érinti a tulajdont terhelő hiteleket, illetve a tulajdon fejlesztésével kapcsolatos önkormányzati hozzájárulásokat?
 • Nem tudható, hogy az egyes közszolgáltatások tekintetében, milyen mértékben csökkentik a kötelező szolgáltatási minimumokat, növelik-e az önkormányzatok mozgáskörét?
 • A leglényegesebb, hogy az egyes feladatok, hatáskörök tekintetében a jogalkotó miképpen fogja szabályozni a differenciált hatáskör telepítést, azaz mi lesz a feladata a községnek, a városnak, a járásszékhely városnak, a megyei jogú városnak?

A TÖOSZ küldöttgyűlése megfogalmazta elvárásait és kezdeményezéseit:

 • Maradjon önkormányzati feladat a közoktatás és köznevelés, biztosítva az állam szerepvállalását a szakmai és finanszírozási kérdésekben.
 • Megfontolandó a teljes egészségügyi ellátás - az alapellátástól, a járó-beteg ellátáson és orvosi ügyeleten keresztül a kórházak működtetéséig - állami fenntartásba adása a biztonságos betegellátás érdekében.
 • A polgármesterekre vonatkozó új bérrendszer csak 2014-ben lépjen hatályba, addig maradjon a jelenlegi szabályozás.
 • A járási hivatali rendszer létrehozásakor egyértelműen kerüljenek elválasztásra az állami és önkormányzati igazgatási feladatok, a félmegoldás nem támogatható.
 • Készüljön átfogó kormányzati terv a járási és az új önkormányzati hivatali rendszer létrehozásával összefüggésben a köztisztviselői kar foglalkoztatásának biztosítása érdekében.
 • Az önkormányzati közszolgáltatások minimum feltételeinek meghatározásánál növelni szükséges az önkormányzati mozgásteret, a feladatellátás feltételeit a valóságos lehetőségekhez és az ésszerűséghez szükséges igazítani.
 • Az önfenntartás érdekében a Nemzeti Földalap tekintse megfelelő partnernek az önkormányzatokat, biztosítsa részükre a megfelelő adatokat a települést érintő helyzetről, valamint segítse az önkormányzatokat, hogy földhöz juthassanak a közfoglalkoztatási és egyéb feladataik ellátása céljából.
 • A helyi adózás szabályozásával kapcsolatban a telephely spekuláció lehetőségét meg kell szüntetni, megfelelő szabályozással és ellenőrzéssel.

A küldöttgyűlés zárásaként előbb Daniel Popescu, az Európa Tanács helyi önkormányzati reform szakértői központjának vezetője adta át az Európa Tanács településvezetési akadémiai diplomáit 17 polgármesternek, majd Schmidt Jenő a nyújtotta át a TÖOSZ Tűzzománc Emlékplakettje kitüntetést Vass Mária bojti, Vezér Mihály százhalombattai és Víg Zoltán lőrinci polgármesternek. A TÖOSZ aranygyűrűje kitüntetést Dr. Németh Kálmán, Répcelak polgármestere vihette haza.

A küldöttgyűlés teljes programja itt tekinthető meg: http://onkormanyzati.tv/index.php?id=20&contentid=20120424100000045&viewMode=video

A küldöttgyűlés napirendjei, kapcsolódó anyagai innen letölthetők le: http://www.toosz.hu/

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu