Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
glansya
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. október 16.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Jóváhagyták a Vízművek- és a BKV-megállapodást
Nagy horderejű döntések születtek a Fővárosi Közgyűlés ülésén

Számos nagy horderejű kérdésről döntött április 25-i ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A városatyák - egyebek mellett - döntöttek a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, a kormánnyal a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozását biztosító megállapodásról, a kórházak átadásáról szóló megállapodásról, a Magyar Honvédség támogató dandárjával való együttműködésről, s mindemellett tizenhat új díszpolgárt is választottak. 


Visszavásárolják a Vízműveket

Jóváhagyták a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról, valamint az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről szóló előzetes megállapodást. Tarlós István indítványát 23 igen szavazattal, 8 tartózkodás mellett fogadták el. A tartózkodók szocialista képviselők voltak. A főpolgármester április 16-án állapodott meg előzetesen Jean-Louis Chaussade-dal, a francia Suez Environnement S.A. vezérigazgatójával a vízművek visszavásárlásáról. Ennek értelmében három részletben, az aláírástól számított két éven belül vásárolná vissza a kisebbségi részvénycsomagot a főváros.

A befektetői részvények átruházásával, valamint a szerződés megszüntetésével kapcsolatos teljes tranzakciós érték nettó 15,1 milliárd forint. A részvényekért fizetendő vételár teljes összege 12,094 milliárd forint, amelyből a főváros az adásvételi megállapodás zárásakor 8,25 milliárd forintot fizet ki, míg az aláírást követő két éven belül 3,844 milliárd forint kifizetése lesz esedékes, két egyenlő részletben. A főpolgármester korábban kiemelte azt is, hogy a befektető úgynevezett szavatossági nyilatkozatot tett, vagyis kijelentette, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette. A végleges megállapodás aláírásának május 8. a határideje.

Megszületett a BKV-megállapodás

Jóváhagyta a közgyűlés a kormánnyal a közösségi közlekedés fenntartható finanszírozását biztosító megállapodást, erről 18 igen, 13 nem szavazattal döntöttek a városatyák. A megállapodás szerint a kormány és a főváros egyetért abban, hogy a fővárosi közösségi közlekedés finanszírozási problémája és a BKV általános állapota egyértelműen a múlt öröksége. Az a múltbeli gyakorlat pedig nem tartható fenn tovább, hogy a finanszírozást döntő részben az állami támogatás, a fogyasztói árkiegészítés és a rendkívüli támogatások biztosították.

A kormány által is jóváhagyandó megállapodás-tervezet szerint a kabinet többek között vállalja, hogy támogatja uniós források felhasználását az elavult járműállomány megújítására, az e-jegyrendszer bevezetésére, a személyforgalmi behajtási díj (dugódíj) infrastruktúrájának mielőbbi kiépítésére. A tervezet szerint a kormány egyetért azzal, hogy a kerületek és az agglomeráció is vegye ki a részét a közösségi közlekedés finanszírozásából. A kormány emellett megvizsgálja a közösségi közlekedés finanszírozását szolgáló, a közműszolgáltató cégeket terhelő speciális adó - lehetőség szerint 2013-tól való - bevezetésének lehetőségét. 

A főváros vállalja, hogy minden megtesz a közösségi közlekedés működési és szervezeti költségei érdemi csökkentése érdekében, megvizsgálja a működtetésbe külső szolgáltatók bevonásának lehetőségét. Uniós támogatás esetén rendszerbe állítja az e-jegyrendszert, ha pedig csak részben vagy késve lesz rá uniós forrás, a dugódíjat részlegesen, egyszerűsített formában megvalósítja.

A BKK kötheti meg a BKV-val a közszolgáltatási szerződést

Megkötheti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a BKV-val az új, május elsejétől érvényes közszolgáltatási szerződést; a Fővárosi Közgyűlés az ehhez szükséges döntést 18 igen, 9 nem és 3 tartózkodás mellett fogadta el. A döntés értelmében a főváros a BKK-val feladatellátási szerződést köt, ez alapján pedig a BKK még a héten megkötheti a BKV-val a közszolgáltatási szerződést. A közgyűlés részéről minden olyan döntés megszületett, amely a szerződés aláírásához kell. Budapest a BKK-val a feladatellátási szerződést 15 évre kötötte, a központ ez alapján végzi minden tevékenységét. A BKK a BKV-val a közszolgáltatási szerződést 8 évre köti meg.


Tizenötmilliárdos támogatás a közlekedési társaságnak

Tizenötmilliárd forintot kap a BKV a működésére, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes költségvetés-módosításról szóló javaslatát. A városvezető az előterjesztésben ismertette, hogy a főváros idei költségvetésében összességében 10 százalékos, differenciáltan végrehajtandó zárolást írt elő a működési kiadások meghatározott részére a BKV működőképességének megőrzése érdekében. A közgyűlés azt is előírta, hogy meg kell vizsgálni a büdzsében szereplő 15 milliárd forintos előirányzaton felül további 15 milliárd forint összegű forrás bevonásának lehetőségét a tavalyi pénzmaradvány elszámolása, illetve egyéb bevételek terhére.

Bagdy Gábor jelezte, hogy felmérték a véglegesen zárolható összegeket; eszerint az eredetileg 10 százalékos zárolással szemben a működési támogatások átlagosan 6,09 százalékos csökkentésére tett javaslatot, ennek összege több mint hatmilliárd forint. Az elvonás legkevésbé az oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális, turisztikai, sport-, valamint védelmi feladatokat érinti; míg nagyobb, 10 százalék körüli mértékben vonatkozik a szociálpolitikai, a közlekedési és parkolási, a közmű- és környezetvédelmi, a városrendezési és városépítési feladatokra. A végleges zárolással felszabaduló összeget a BKV működésére fordítják, és ugyancsak a társaság működési forrásai emelkednek az ingatlanértékesítésből tervezett bevételi irányzatok emeléséből, valamint a csarnok- és piacigazgatóság egyszeri befizetéséből. Ez összesen 4 milliárd 850 millió forint. Ezen felül több mint négymilliárd forintot kap a társaság a 2011. évi szabad pénzmaradványból.

A tömegközlekedési társaság 35 milliárd forintos idei finanszírozása a már korábban megszavazott, a fejlesztésektől átcsoportosított hatmilliárd forintból, kilencmilliárd forintos szabad pénzmaradványból, a BKV ötmilliárd forintos saját megtakarításából, valamint a szerdán jóváhagyott 15 milliárd forintból áll össze. A közgyűlés a közlekedési társaságot érintően arról is döntött: felhatalmazza a főpolgármestert, hogy aláírja a BKV-nak járó, korábban zárolt, 32 milliárdos normatíva feloldását eredményező támogatási szerződést.

Jóváhagyták a kórházak átadásáról szóló megállapodást

Elfogadta a fővárosi fenntartású egészségügyi intézmények állami kézbe adásáról szóló megállapodás-tervezetet a közgyűlés. Az érintett intézmények a törvény szerint egyetemes jogutódlással január 1-jén állami kézbe kerültek, azonban az átadás részleteit tartalmazó háromoldalú megállapodás-tervezetet eddig nem hagyta jóvá a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A főváros által december 21-én elfogadott tervezet az átadás törvényi kereteit tartalmazó jogszabály alapján készült, szövegét az érintettekkel is egyeztették. Az intézményi átadás részletes szabályairól szóló kormányrendelet viszont december 31-én lépett hatályba, az ebben szereplő mintának a főváros által jóváhagyott tervezet nem felelt meg. A dokumentum szerint a felek megegyeztek egyebek mellett az uniós projektekből származó pénzügyi igényekről, a visszafizetendő fenntartói támogatásokról, az ingatlanok köréről, a Sziklakórházról, valamint a Szent Margit Kórház önállóságának visszaállításáról, július 1-jétől. A megállapodás-tervezetet 18 Fidesz-KDNP-s igen és 9 jobbikos és MSZP-s nem szavazattal fogadták el, az LMP nem szavazott.

Tizenhat új díszpolgárt választottak

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében tizenhatan kapnak budapesti díszpolgári címet az idén. Az új díszpolgárok: Balázs György okleveles mérnök, Bara Margit Kossuth-díjas színművész, Bertalan Tivadar festő, grafikus, díszlettervező, Bolberitz Pál Széchenyi-díjas római katolikus pap, filozófus, egyetemi tanár, Frenreisz Károly rockzenész, Göröcs János válogatott labdarúgó, edző, Jókai Anna Kossuth-díjas író, költő, Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Mága Zoltán hegedűművész, Máthé Erzsi, a nemzet színésze, Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Ránky Mátyásné Németh Angéla olimpiai bajnok gerelyhajító, Sótonyi Péter, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének volt igazgatója, Zsíros Tibor mesteredző, az 1955-ös magyar kosárlabda aranycsapat tagja, valamint posztumusz Teller Ede atomfizikus. A díszpolgári címeket június 19-én adják át.

További döntések:

  • Együttműködési megállapodást köt a fővárosi önkormányzat a Magyar Honvédség támogató dandárjával. Ennek keretében a dandár szervezetten részt vesz a fővárosban bekövetkezett természeti katasztrófák felszámolásában, ezen belül kiemelten a fővárosi lakosság mentésében. A fővárosi rendezvényeken és ünnepségeken részt vesznek a díszelgő alegységek, a kulturális rendezvényeken edig közreműködik majd a katonazenekar.

  • Elfogadták a közterületen rendezett futóversenyek számának maximálásáról és az ilyen sportesemények utáni közterület-használati díj szedéséről szóló javaslatot. A fő- és tömegközlekedési útvonalakon óránként 3 forintot kell fizetni négyzetméterenként, minden más úton óránként 1 forint a tarifa. A szabályozás nem érinti azokat a futóversenyeket, amelyeket kerületi fenntartású utakon rendeznek.

  • Döntöttek egy bentlakásos intézményt működtető civil, valamint egyházi fenntartókat és segélyszervezeteket tömörítő tanács létrehozásáról.

  • Mintaprojektet fogadtak el az üres belvárosi kirakatok megszépítésére. Ennek értelmében régi budapesti városképek, illetve képzőművészeti alkotások takarhatják el a használaton kívüli belvárosi üzletek kirakatait.

  • Kemény Henrik bábművész tiszteletére emléktáblát helyezhetnek el a Kolibri Színház homlokzatán, amit várhatóan május második felében avatnak fel.

  • Elindulhat a Katona József Színház portáljának felújítása.

  • Két fővárosi kollégiumot (a II. kerületi Ady Endre Fővárosi Gyakorló Kollégiumot és a VI. kerületi Terézvárosi Középfokú Kollégiumot) július elejével megszüntetnek, hármat (a XIV. kerületi Gárdonyi Géza Kollégiumot, Kós Károly Kollégiumot és Varga Katalin Középiskolai Kollégiumot) pedig augusztus 1-jével összevonnak

Forrás: budapest.hu

Tarlós István főpolgármesternek a BKV-t és a Vízműveket érintő megállapodásról tartott sajtótájékoztatójáról itt olvashat bővebben

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu