Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. február 18.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Magyar javaslatok az uniós polgárság erősítésére
A Régiók Bizottsága hangsúlyosabbá tenné a helyi és regionális politikában is az európai dimenzió fontosságát
A Régiók Bizottsága (RB) konkrét intézkedéseket javasolt az uniós polgárság megerősítésére és a regionális és helyi szintű politikán belül az európai dimenzió előmozdítására. Legutóbbi, 2013. január 31-i plenáris ülésén az RB azt kérte, hogy a regionális szintű politikai képviseletet nagyobb mértékben vegyék figyelembe az európai politikai pártként történő bejegyzés kritériumai között, s kinyilvánította támogatását az uniós polgárok szavazati jogának a regionális választásokra történő kiterjesztése iránt.

Sértő-Radics István (HU/ALDE), Uszka polgármestere véleményt állított össze az Európai Bizottság arra irányuló javaslatáról, hogy egységes uniós jogi státusz révén növeljék az európai politikai pártok elismertségét. A dokumentum elfogadásával az RB tagjai hangsúlyozták a kezdeményezés előmozdíthatja az európai választások iránti érdeklődés fokozódását, az európai képviseleti demokrácia színvonalának javulását, illetve az uniós polgárok és az EU-szintű politikai képviselet közötti kapcsolat erősödését. 

Az uniós polgármesterek és regionális képviselők üdvözölték azt a javaslatot, hogy az európai és nemzeti szintek mellett a regionális szintű politikai képviselet is szerepeljen az európai politikai pártként történő bejegyzés feltételei között. „Az, hogy a regionális közgyűlésekben való politikai képviselet szerepel az európai politikai pártként történő bejegyzés feltételei között, tükrözi a hiteles európai dimenzió megjelenését a helyi demokráciában. Igen örvendetes, hogy ez a lehetőség az ilyen pártok képviselőin keresztül jelenlétet biztosít az EU számára a regionális politikában" - jelentette ki Sértő-Radics István.

Az RB azonban ennél többet szeretne elérni, és kérte a „regionális közgyűlés" fogalmának pontosítását, hogy a tagállamok különféle szubnacionális szintjein megjelenő - azaz kisebb - politikai pártokat is figyelembe lehessen venni a bejegyzési kérelemben.

Az RB hangsúlyozza még az uniós alapjogok és alapelvek maradéktalan tiszteletben tartásának fontosságát is, ami az európai jogi státusz megszerzésének és megtartásának különös feltétele. Ezzel kapcsolatban kérik, hogy amennyiben kétség merül fel annak kapcsán, hogy egy bejegyzett párt tiszteletben tartja-e ezeket az alapvető értékeket, akkor az RB részt vehessen az ellenőrzésben, különösen abban az esetben, ha a vizsgálatban érintett párt képviselteti magát a bizottságban. 

Az Európai Parlament felelőse, Marietta Giannakou (EL/EPP) a vita főbb pontjait ismertette felszólalásában. Az Európai Bizottság javaslatával összhangban támogatását fejezte ki annak lehetősége iránt, hogy egy - jogalkotói hatáskörrel rendelkező régióban működő - regionális párt legyen az európai politikai párt létrehozásához szükséges hét párt egyike. Marietta Giannakou hangsúlyozta azt is, hogy reméli, hogy az Európai Parlament idén júliusra befejezi a munkát, és így biztosítható lesz, hogy az új rendszer a 2014. évi európai parlamenti választásokhoz időben elfogadásra kerüljön.

Az uniós polgársághoz konkrétabban kapcsolódva az RB-tagok Gémesi György (HU/EPP), Gödöllő polgármestere saját kezdeményezésű véleményét is elfogadták az uniós polgárság erősítése és az EU-polgárok választójogának támogatása tárgyában. Gémesi György rámutatott: „2013 a polgárok európai éve, ami valós lehetőséget teremt a választásokon való részvétel bátorítására irányuló erőfeszítések növelésére és annak biztosítására, hogy minden generációs választásra jogosult uniós polgár felelősségteljesen legyen tisztában jogaival. A jogokat nem elég csak megállapítani: lehetővé kell tenni, hogy a jogosultak könnyen élhessenek is velük. Ezért javasoltam, hogy egyszerűsítsék a választójogi névjegyzékbe vétellel kapcsolatos eljárásokat, helyezzenek nagyobb hangsúlyt az ifjúságra, valamint hogy fontolják meg az uniós polgárság választójogának a regionális választásokra való kiterjesztését. Növelheti a választási részvételt az is, ha a regionális és helyi önkormányzati választások időpontját fokozatosan összehangolják az európai választásokéval."

Miközben arra buzdítja a tagállamokat, hogy vegyék fontolóra annak lehetőségét, hogy az uniós polgárok számára biztosítsák a helyi önkormányzati mellett a regionális választásokon való részvételt is, az RB kinyilatkoztatja azt a szándékát, hogy aktívan támogassa a „Let me vote" című európai polgári kezdeményezés továbbfejlesztését. Ez a kezdeményezés azt javasolja, hogy a más tagállamban lakó európai polgárok szavazhassanak a lakóhelyük szerinti ország összes politikai választásán. 

A szubszidiaritás elvét szem előtt tartva az RB-tagok többsége az előadó egyik középponti javaslatát is támogatta, amely szerint ösztönözni kell a tagállamokat annak megfontolására, hogy fokozatosan biztosítsák az összhangot a helyi, regionális és európai szintű választások időpontjai között, s így az európai polgárok felfigyelhetnek arra, hogy ezek a választások mekkora hatással vannak mindennapi életükre.

Forrás: cor.europa.eu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu