Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Zsidó szervezetekkel működik együtt Erzsébetváros
Helyi programsorozat a magyarországi holokauszt 70. évfordulója alkalmából – Zsidó Helytörténeti Tár nyílik a Csányi utcában

Együttműködési megállapodást kötött Erzsébetváros önkormányzata, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a magyarországi holokauszt 70. évfordulójának alkalmából indítandó helyi programsorozat szervezésére. A megállapodást 2014. május 8-án írta alá Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármestere, Tordai Péter, a BZSH elnöke és Heisler András, a Mazsihisz elnöke.


Vattamány Zsolt kiemelte: olyan kulturális programsorozatot indítanak, amelynek hatása reményeik szerint hosszabb távon lesz érezhető és szélesebb körben is érvényesül majd. Beszámolt arról is, hogy felállítják az erzsébetvárosi Zsidó Helytörténeti Tárat, amely a helyi zsidóság életét mutatja be négy berendezett lakáson keresztül a Csányi utca 5. szám alatt. Ez a ház korábban lebontásra volt ítélve, most pedig kiállítóhelyet alakítanak ki belőle, illetve kisebb konferenciák megtartására is alkalmas lesz az udvar befedésével.

Szólt arról is, hogy ez csaknem félmilliárdos beruházás, amelynek költségeiből nyolcvan százalékot vállal a kerületi önkormányzat, ezenfelül pedig az állam és a főváros is hozzájárul a kivitelezéshez. Az intézmény működtetését a VII. kerületi önkormányzat vállalja magára – jegyezte meg a polgármester.

Vattamány Zsolt elmondta: a programsorozat keretében csatlakoznak az Open Society Archive (OSA) csillagos házak projektjéhez, amely során a helyi lakosok emlékeznek meg „a kényszerű összeköltöztetésről”. Ezenkívül internetes kiállításokon mutatják be Erzsébetváros zsidóságának történetét és az 1944-ben felállított gettó sorsát, emlékérmet alapítanak a magyar zsidó kultúra kutatásában kiemelkedőt nyújtó személyiségek számára, nyomtatásban újra megjelentetik Lévai Jenő A pesti gettó csodálatos megmenekülésének hiteles története című művét, illetve ötven kötetből álló, e-könyvsorozatot indítanak 2015 januárjáig, a pesti gettó felszabadulásának 70. évfordulójáig – sorolta.

Kitért arra is, hogy a kerületi történelemtanároknak tanulmányutat szerveznek Auschwitzba, a roma holokausztra emlékeznek augusztus elején, valamint a Magyar Zsidó Kulturális Egyesülettel is folyamatban van az együttműködés aláírása. Erzsébetvárosnak izraeli testvérvárosa is van, így kulturális csereprogramokat is tartanak, valamint támogatják a Zsidó Nyári Fesztivált – közölte.

Beszélt arról is, hogy a Klauzál téren a budapesti holokauszt áldozatai előtt tisztelegve tervezik „méltó emlékmű” állítását zsidó és civil szervezetek bevonásával. Az emlékmű tervét társadalmi vitára bocsátják.

Az MTI kérdésére a polgármester elmondta: a kulturális programsorozat összköltségvetése mintegy 550 millió forint. Megjegyezte továbbá, hogy a történelemtanárokat pódiumbeszélgetés-sorozatra is várják.

Heisler András úgy fogalmazott: „rendkívül attraktív programról van szó”. Emlékeztetett arra, soha nem elkülönülten, hanem szimbiózisban éltek a zsidó és nem zsidó emberek a VII. kerületben, „ezt a termékeny együttélést törte meg a holokauszt”. A szerződés egyik passzusát idézve rámutatott: a közös programok megvalósítása nem függ sem az önkormányzati választások eredményeitől, sem a Mazsihisz tisztújításaitól, amiből látszik, hogy „hosszú távú, értékközpontú együttműködésben” gondolkodnak.

Kérdésre megjegyezte: a Mazsihisz távol tartja magát a kormány által rendezett azon megemlékezésektől, amelyeket a 70. évforduló alkalmából szerveznek, ugyanakkor helyi önkormányzatokkal továbbra is együttműködnek ezen a téren.

Tordai Péter arról beszélt, hogy „ezen a napon ért véget a második világháború”, ami után százezer magyar zsidó emberről kellett gondoskodnia a magyarországi zsidó szervezetnek.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu