Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. december 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Októberben vélhetően szorosabb verseny várható
A Republikon Intézet szerint erősödhet őszre a baloldal és a Jobbik

A Republikon Intézet települési szinten összegezte a 2014. április 6-i eredményeket, és vont le belőlük az őszi önkormányzati választásra nézve következtetéseket. A 2010-es önkormányzati választásokhoz képest idén a verseny vélhetően szorosabb lesz. Az összesítés azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP dominanciája csökkent: több helyen is két – vagy akár három – szereplőssé vált a pártok közötti verseny. 


Az intézet felhívja a figyelmet arra, hogy az önkormányzati választási eredményt természetesen nagyban befolyásolja a regnáló polgármester személye és párthovatartozása; a tavaszi listás adatok így e személyes hatás nélkül megtisztított „bázisnak” tekinthetők.

A 23 megyei jogú város közül14-ben a Fidesz-KDNP meggyőző (9-28 százalékpontos) fölénnyel győzött, további négy helyen ennél kisebb, vélhetően nem behozhatatlan előnnyel végzett az ellenzéki pártok előtt. Négy megyei jogú városban (Dunaújváros, Salgótarján, Szeged, Tatabánya) a baloldal és a Fidesz-KDNP eredménye teljesen kiegyenlített, míg egy helyen (Miskolc) a Fidesz, a baloldal és a Jobbik közötti hármas megosztottságról beszélhetünk. 

A 23 megyei jogú város felében a Fidesz-KDNP 40 százalék feletti listás eredményével szemben a baloldal 30 százalék körül teljesített – ezekben a városokban (például Győr, Sopron vagy Kecskemét) stabil a jobboldali többség.

Ezzel szemben az április eredmények alapján nyílt a verseny a megyei jogú városok harmadában: ennek egyik kiemelt terepe Szeged – itt a listás szavazatok alapján a baloldal kis mértékben, de megelőzte a Fideszt (érdemes kitérni arra, hogy míg a listás szavazatok csak 0,8 százalékos, addig az egyéni választókerületben leadott voksok 3,4 százalékos előnyt mutatnak – bizonyítva, hogy a jelöltnek valóban szerepe van).

A baloldal beérte a Fidesz-KDNP-t Tatabányán, Salgótarjánban és Dunaújvárosban is, itt a kormánypártok előnye egy-másfél százalék körüli volt.

A fent említett négy megyei jogú városban elsősorban továbbra is a baloldal és a Fidesz között folyik majd a küzdelem, ezzel szemben Miskolcon a Jobbik a baloldallal és a Fidesszel megegyező támogatottsággal végzett az áprilisi választáson. A radikális párt listás eredménye alapján továbbá Szolnokon és Nagykanizsán számíthatunk még arra, hogy adott esetben hárompólusúvá bővülhet a verseny.

Forrás: Republikon Intézet – atv.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu