Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Két új natúrparkkal gazdagodhat idén Magyarország
A címet várhatóan a Békés megyei Kőrösök Völgye Natúrpark, és a külső-somogyi Koppányvölgy Natúrpark kaphatja meg

Két új területtel bővül az idén a jelenleg hét térséget magában foglaló magyarországi natúrparkok hálózata – mondta Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke 2014. május 15-én, sajtótájékoztatón Budapesten. A címet 2014-ben várhatóan a Békés megyei Kőrösök Völgye Natúrpark, és a külső-somogyi térséget felölelő Koppányvölgy Natúrpark kaphatja meg a természetvédelemért is felelős minisztertől. 


Folyamatban van a Budai-hegység és a Zsámbéki-medence természeti, kulturális, építészeti és történelmi értékeinek megőrzését célzó natúrpark-kezdeményezés is.

A kilencvenes években indult natúrparkokban „használva védik” a természeti-kulturális értékeket, egymást támogató feladatként tekintenek a természetvédelemre és a vidékfejlesztésre – mondta a szövetség elnöke.

Ismertetése szerint az államilag elismert natúrpark címhez az adott területnek kérelmet kell benyújtani a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Az első magyarországi natúrpark a határon átnyúló, magyar-osztrák kezdeményezésre létrejött Írottkő Natúrpark volt, amelynek egy része Magyarországon, másik része Ausztriában található.

Napjainkban hét natúrpark van az országban, a Vértesi, az Írottkő, a Sokoró-Pannontáj, a Cserhát, a Szatmár-Bereg, a Gerecse, és a Hét Patak Gyöngye Natúrpark.

Közölte: a natúrparkok szabályozási keretét biztosító szakmai koncepciót tavaly, a vidékfejlesztési tárcával közösen készítették el, és 2014 január végén írta alá a miniszter. Szólt arról is, hogy a natúrparkok több kisebb településből állnak, ezért a turistaforgalom statisztikailag nem mérhető.

Az eseményen Budai Krisztina, a NAKVI Magyar Falusi és Zöldturizmus Programiroda vezető szakmai tanácsadója ismertetése szerint a céljuk az, hogy a vidékfejlesztés és a vidéki turizmus kapcsolatát a tervezési folyamatoktól a megvalósításig támogassák. Több olyan projektben is szerepet vállalnak, amely a vidéki turizmus kínálatát bővíti, példaként a nemzetközi összefogással megvalósuló Eurovelo13, Vasfüggöny Kerékpárút projektet emelte ki, amelynek a kijelölése folyamatban van. Az egykori vasfüggöny nyomvonalán alakul ki Európán átívelő, elsősorban a kerékpáros turistákat vonzó turisztikai útvonal.

Ismertetése szerint az ökoturizmus környezettudatos turisztikai megmozdulásokat jelent, ennek egyik része a natúrparkok mellett a 2005-től térségi-települési összefogással létrejött zöldutak hálózat. Jelenleg Magyarországon 4-5 olyan zöld út van, amelyen végighaladva a turisták megismerkedhetnek a helyi értékekkel – mondta.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu