Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. december 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Tiszatenyőn megtalálták az öngondoskodás receptjét
Kazinczi István polgármester szerint az „őstermelő” fogalmát az önkormányzatokra is ki kellene terjeszteni

A közfoglalkoztatás továbbfejlesztését sok esetben jogszabályi hiányosságok nehezítik – derült ki 2014. május 22-én, Tiszatenyőn, a MÖSZ „Háztáji gazdálkodás és öngondoskodás, helyi termelés kapcsolata az értékesítéssel, de kiváltképp a közétkeztetéssel” című konferenciáján. A résztvevő polgármesterek szerint főként a szociális szövetkezetek létrehozásának feltételeit, illetve a közmunkaprogramok során előállított termékek értékestését kellene megfelelően szabályozni.


Tiszatenyőn sikerült optimálisan kihasználni a start közmunka mintaprogramokban rejlő lehetőségeket. Kazinczi István polgármester elmondta: az 1900 fős községben pillanatnyilag 160 közfoglakoztatott tevékenykedik, főként a növénytermesztés, a kertészet és az állattenyésztés területén, de foglalkoznak vályog- és földtégla készítéssel, záportározók, vízelvezető árkok építésével, a közterületek felújításával, rendben tartásával is. A helyben megtermelt zöldséget, tejet és húst a tiszatenyőiek maguk dolgozzák fel az önkormányzat konyháján, illetve tej-, sajt-, illetve savanyító üzemében.

Mivel jók a tapasztalatok, tovább erősítenék a helyi feldolgozást, vágópont és tésztagyártó üzem létesítését is tervezik. Felmerült már a szociális szövetkezet alapításának is a gondolata, de – Kazinczi István szerint – ehhez még nincsenek meg a kellő jogszabályi feltételek. Ugyancsak a jogi szabályozás nehezíti a közmunkaprogramok során termelt élelmiszerek és feldolgozott termékek értékesítését is, amelyhez a megoldást a „kistermelő” fogalmának az önkormányzatokra való kiterjesztése jelenthetné.

A jól működő közmunkaprogramok ellenére Kazinczi István úgy véli, túlértékeljük a munkanélküliekben rejlő lehetőségeket. Tapasztalata szerint száz munkanélküliből mindössze 30 törekvő, 60 közömbös, 10-ről viszont biztosan le lehet mondani. Nehezíti a polgármesterek munkáját a közfoglalkoztatottak alacsony iskolázottsága, illetve, hogy a programokban nincs lehetőség szakemberek és a munkairányítók alkalmazására.

Dr. Barancsi Ágnes, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Jász-Nagykun-Szolnok megyei referense a 2007-2013-as uniós tervezési időszak megyei tapasztalatairól, illetve A 2014-2020-as időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program legfontosabb prioritásairól beszélt. Mint megtudtuk, a megyében jelenleg hat LEADER csoport működik, ezek állítják majd össze a helyi fejlesztési stratégiákat, amelyeknek 2015. december végére kell elkészülniük. A vidékfejlesztési referens mindemellett szólt a megyére jellemző tanyás települések fejlesztését szolgáló, mostantól valószínűleg szintén uniós finanszírozásúvá váló Nemzeti Tanyafejlesztési Programról, illetve a Magyarország legszebb konyhakertje pályázatról, amelyre május végéig jelentkezhetnek az önkormányzatok.

Lőrincz Leót, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási főtanácsadóját a közmunkaprogramok során keletkezett bevételekről kérdezték a polgármesterek, mire a főtanácsadótól megtudhatták: ezeket a bevételeket az önkormányzatoknak el kell különíteniük, és a következő közfoglalkoztatási programra kell felhasználniuk.

A konzultáció után Kazinczi István terepbejárást tartott a vendégeinek, akik megtekintették a tiszatenyői szarvasmarha telepet, a tej- a savanyító- és a szikvízüzemet, megnézhették hogyan készül a vályogtégla, majd a helyben készült sajt és mangalica specialitásokat is megkóstolhatták.


Magyar Polgármester Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu