Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Véget ért a TÖOSZ regionális konzultáció-sorozata
A szövetség elnöksége július 5-re alakítja ki végleges álláspontját az Ötv. koncepcióval kapcsolatban

Befejeződött a TÖOSZ elnöksége által szervezett regionális önkormányzati fórumsorozat, amelyet a Belügyminisztérium által közzétett új önkormányzati törvény vitaanyagáról „Veszélyben a települési önkormányzatok autonómiája! Lépjünk fel közösen a magyar önkormányzatiság védelme érdekében!" címmel rendeztek. Az utolsó rendezvényt június 30-án Tab városában, a Dél-Dunántúl önkormányzati vezetőinek részvételével tartották.


Mint a toosz.hu tudósításából kiderül, a Baranya, Somogy és Tolna megyei polgármesterek is a legtöbb időt a közoktatással kapcsolatos kérdések eldöntésével töltötték. E régióban teljesen elvetették a vegyes fenntartás formáját, és csupán ketten támogatták a közoktatás ügyének teljes körű államosítását, míg a túlnyomó többség amellett foglalt állást, hogy maradjon önkormányzati fenntartásban a közoktatás, az állam viszont határozza meg a minimum feltételeket, biztosítsa a finanszírozást, ellenőrizze a szakmai munkát.

Az egészségügy területén a fekvőbeteg ellátás állami fenntartásba adása mellett a járóbeteg-ellátás államosítása is támogatásra került. Arra a kérdésre, hogy szükséges-e további államigazgatási feladatok járási szintű koncentrálása az építésügyi és gyámügyi igazgatás, valamint az okmányirodai feladatok mellett, egyértelműen nemleges volt a válasz.

Jelentős vita alakult ki a közfoglalkoztatási feladatok ellátásával kapcsolatban. Egyrészről támogatták, hogy az önkormányzatok kapjanak nagyobb mozgásteret a közfoglalkoztatás szervezetében, ugyanakkor nem tartották szükségesnek az állami szerepvállalás növelését a nagy országos közmunkák szervezésénél.

A korábbi rendezvények gyakorlatának megfelelően a jelenlevők egyöntetűen elutasították, hogy az önálló hivatal létrehozatalát - 2 ezer fős -, valamint a főállású polgármesterséget - 1 ezer fős - lakosságszámhoz kössék. A hozzászólók szorgalmazták, hogy az új típusú egyesített önkormányzati hivatalok a jól működő körjegyzőségek bázisán jöjjenek létre.

A rendezvényen résztvevő önkormányzati vezetők támogatták a változtatások szükségességét, ugyanakkor szorgalmazták, hogy az átalakítás érzékenyen és számításokon, elemzéseken nyugvóan és megalapozottan történjen, hogy a fenntarthatóan és finanszírozhatóan működő folyamatok ne sérüljenek.

A hét régióban szerzett tapasztalatok és az egyes eldöntendő kérdésekben lefolytatott szavazások eredménye alapján a TÖOSZ elnöksége  július 5-én alakítja ki végleges álláspontját a munkaanyaggal kapcsolatban.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu