Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Takarékosság, újrahasznosítás, visszaterelés
A Régiók Bizottsága határozott lépéseket javasol a fenntartható vízgazdálkodás előmozdítására

Ha Európa nem akar alulmaradni az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és el szeretné hárítani az aszályok és árvizek egyre növekvő veszélyét, többet kell tennie a víz fenntartható felhasználásának biztosításáért. Ezt az üzenetet fogalmazta meg a Régiók Bizottsága a Nichi Vendola (IT/PES), Puglia régió elnöke által kidolgozott vélemény június 30-i elfogadása után.


A dokumentum egyúttal a vízgyűjtő medencék kezelésének többszintű, határokon átnyúló megközelítésére is felszólít, és javasolja, hogy a Polgármesterek Szövetsége a jövőben a fenntartható vízfelhasználással is foglalkozzon - adja hírül a www.cor.europa.eu.

„A vizet emberi jognak kell tekinteni, és kötelességünk gondoskodni arról, hogy megőrizzük a mostani és jövőbeli nemzedékek számára" - szögezte le a vélemény szerzője. „Következésképpen határozott lépéseket kell tennünk, és minden egyes vízgyűjtő medence kezelését ténylegesen többszintű kormányzással, az európai, nemzeti, regionális és helyi hatóságok bevonásával kell megoldanunk. Ebben az összefüggésben alapvetően fontos szerepet játszanak a vízhez való hozzáférést biztosító, jól működő közszolgáltatások. Látnunk kell, hogy a vízkészletek megőrzése szerves és meghatározó része azoknak az - eddig nem túlságosan sikeres - erőfeszítéseknek is, amelyeket Európa tesz az éghajlatváltozás hatásainak enyhítésére."

A helyi és regionális önkormányzatoknak a vízkészletek fenntartható kezelésének előmozdításában betöltött szerepéről szóló vélemény elkészítésére az EU magyar elnökségétől érkezett a felkérés. A véleményben tett javaslatok egyike olyan új uniós jogszabályokat szorgalmaz, melyek értelmében minden egyes tagországnak a vízgyűjtő medencéjéből kiindulva pontos hatékonysági célkitűzéseket kell lefektetnie a vízfüggő ágazatokkal kapcsolatban (háztartási, ipari, mezőgazdasági vízfelhasználás, haltenyésztés, idegenforgalom, vízerőművek stb.). A vélemény azt is javasolja, hogy az épületek energia- és vízhatékonyságára vonatkozó uniós célokat vonják egybe, és hozzák összhangba a helyi igényekkel.

Az éghajlatvédelmi tevékenységek és a fenntartható vízfelhasználás közötti kapcsolat megerősítése érdekében az RB azt is javasolja véleményében, hogy 2020-ra hasonló célokat tűzzenek ki, mint az energiafogyasztással kapcsolatban, vagyis minden ágazatban a vízmegtakarítás 20 százalékos növelésére törekedjenek, az árvízveszély csökkentése érdekében 20 százalékkal növeljék a természetes medrükbe visszaterelt vízfolyások számát, illetve a mezőgazdaságban és az iparban növeljék az újrafelhasznált és/vagy újrahasznosított víz mennyiségét. Nichi Vendola véleménye következésképpen jónak látná, ha a Polgármesterek Szövetsége, amelynek keretében már több mint 2500 területi önkormányzat vállalta, hogy túlteljesíti a 2020-as energiaügyi célokat, a vízgazdálkodással is foglalkozna.

Ezen az állásponton van Daiva Matonienė (LT/EA), Šiauliai városi tanácsának tagja is a LIFE uniós támogatási programról szóló véleményben, melyben a szerző felveti, hogy a LIFE eszközeivel lehetne finanszírozni a Polgármesterek Szövetsége energiahatékony városokról szóló elképzelésének az erőforrás-hatékony és környezetbarát városokra való kiterjesztését is.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu