Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. december 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Az Országgyűlés előtt az ÁSZ 2013-as beszámolója
A Számvevőszék tovább növelte ellenőrzései számát, tavaly 192 jelentést hozott nyilvánosságra
Az egész államháztartásra ható kockázatok, az önkormányzatok, illetve a korábban ellenőrizetlen területek vizsgálatát emelte ki tavalyi tevékenységéből az Állami Számvevőszék az Országgyűlésnek 2014. május 27-én benyújtott, a 2013-as tevékenységéről és működéséről szóló beszámolójában. A dokumentumot Domokos László elnök adta át az Országházban Mátrai Márta háznagynak.

Az Állami Számvevőszék a közpénzek legfőbb őreként biztosítja az Országgyűlés és az egész társadalom számára az „adófizetői forintok” felhasználásának, szabályszerűségének és célszerűségének megismerését – hangsúlyozta az ÁSZ közleménye.

A beszámolóban kiemelik: 2013-ban az ÁSZ tovább növelte ellenőrzései számát, 192 jelentést hozott nyilvánosságra, míg 2012-ben 112-t. A számvevőszék tavaly 347 címzettnek 2249 intézkedési kötelemmel járó megállapításon alapuló javaslatot tett, ezek közül 68 vonatkozott felelősség felvetésére.

„A szervezet jogállásából és küldetéséből adódó legfontosabb feladata, hogy tapasztalataival támogassa az Országgyűlést és hozzájáruljon a jó kormányzáshoz” – írták. Tavaly 35 parlamenti ülésnapon hivatkoztak a képviselők az ÁSZ jelentéseire, megállapításaira, tevékenységére, 50 bizottsági ülésen 47 számvevőszéki anyagot, vagy azok tapasztalatait tárgyalták meg az Országgyűlés bizottságai, továbbá 7 számvevőszéki jelentés megállapításai hasznosultak közvetlenül a törvényalkotásban.

Az összegzés szerint 2013-ban az ÁSZ ellenőrizte az államháztartási hiányt befolyásoló és a nemzeti jövedelemre ható tényezőket, kockázatokat is. Ennek keretében került sor például 20 kórház ellenőrzésére vagy a 2009-2011 közötti közmunkaprogramok értékelésére.

Ellenőrzések indultak olyan területeken, ahol az ÁSZ korábban nem vagy csak részben ellenőrzött, így a nemzetiségi önkormányzatok, önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, vagy a gazdasági kamarák körében.

Az ÁSZ tavaly is nagy hangsúlyt helyezett az önkormányzatok ellenőrzésére: értékelte a települések pénzügyeit, vagyongazdálkodását és belső kontrolljait. Tanácsadó tevékenysége keretében számos elemzést és tanulmányt készített, amelyek többsége a költségvetési folyamatokkal és kockázatokkal foglalkozott, ezekkel a Költségvetési Tanács munkáját is támogatta.

Az intézmény működésének számos területét alakította át és fejlesztette tovább, megújult az ellenőrzési témaválasztás, a tervezés, a panaszkezelés, az ellenőrzési folyamatok és a szervezeti szintű belső kontrollok rendszere is.

Tavaly fontos feladat volt a számvevőszéki munka társadalmi hasznosulásának erősítése, az információk széleskörű terjesztése, ennek érdekében az ÁSZ fokozta kommunikációs aktivitását, hírportálján (www.aszhirportal.hu) napi tájékoztatást ad saját működéséről, a folyamatban lévő ellenőrzésekről, valamint a jelentések hasznosulásáról is.

Az ÁSZ 2013-ban is fellépett a korrupció ellen, harmadik alkalommal végezte el a közszféra korrupciós kockázatait feltérképező integritás-felmérését és bekapcsolódott a pénzügyi kultúra fejlesztésével kapcsolatos erőfeszítésekbe - olvasható az ÁSZ közleményében.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu