Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2019. december 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Kerületvezetők kerülnének a fővárosi közgyűlésbe?
Az ÖTV tervezett módosítása szerint a 23 kerületi polgármesterből állna majd a főpolgármester mellett működő testület

Elkészült, és hamarosan a parlament elé kerülhet az önkormányzati törvény módosítása, aminek eredményeképpen listán választott képviselők helyett a kerületi polgármesterek ülnének be a fővárosi közgyűlésbe (már, ha a neve ez marad egyáltalán) – értesült a hvg.hu. A főpolgármester megválasztásának módja nem változna, továbbra is közvetlenül a budapestiek szavazataival nyerné el mandátumát.


Mégis hozzányúl a Fidesz az önkormányzati törvényhez még az októberi helyhatósági választások előtt, és jelentősen átalakítja a Fővárosi Közgyűlés szerkezetét – értesült a hvg.hu. A hírportál információi szerint a párt 2014. május 29-i elnökségi ülésén elfogadták azt a (Fidesz szempontjából legfontosabb) illetékesekkel két napja egyeztetett törvényjavaslatot, aminek értelmében a jelenlegi tisztán listás választási szisztéma helyett a 23 kerületi polgármesterből állna a főpolgármester mellett működő testület.

A főpolgármester megválasztásának módja nem változna, továbbra is közvetlenül a budapestiek szavazataival nyerné el mandátumát. A hírportálnak arról egyelőre ellentmondó információi vannak, hogy a közgyűlés helyett létrehozandó testület hány tagú lenne: az egyik variáció szerint csak a 23 kerületi polgármesterből állna, egy másik – két napja még ez a verzió élt – azzal számol, a polgármesterek mellett egy „kompenzációs listáról” még választott képviselők egészítenék ki az új döntéshozó testületet.

A portál egy budapesti forrása szerint ebben az esetben például úgy állhatna fel a jelenleg 33 tagú közgyűlés, hogy októberben a választópolgárok a főpolgármester-jelöltekre, mint személyekre szavaznának, emellett pártlistákra is, ennek eredményei alapján pedig összesen további tíz mandátumot osztanának szét.

Mint a hvg.hu korábban megírta, a főváros és a kerületek több mint két évtizedes problémáját a Fidesz a kétharmados parlamenti többség ellenére sem tudta megoldani az előző ciklusban. Az új önkormányzati törvény 2011 tavaszán elkészült koncepciójában még három lehetséges verziót vázolt fel a Belügyminisztérium: az egységes fővárosi önkormányzat megvalósítását, a jelenlegi rendszer fenntartását a hatáskörök némi átrendezésével, illetve az úgynevezett city-koncepciót. Utóbbi azt jelentette volna, hogy a belső kerületek összeolvadtak volna, a külsőkből pedig 2-4 önálló önkormányzat alakult volna.

A 2011 végén elfogadott önkormányzati törvény végül lényegében érintetlenül hagyta a főváros és a kerületek viszonyát, de néhány fontos részletkérdésben inkább a kerületeknek kedvezett: fővárosi feladatként határozta meg például a tömegközlekedés biztosítását, de a parkolás üzemeltetését – ami bevételt termelhetne az előbbi feladathoz – már a kerületek kapták. Az elmúlt négy évben általában is jellemző volt, hogy a kerületek igyekeztek magukhoz vonni a bevételeket: 2010 végén például Rogán Antal belvárosi polgármester javaslatára a kerületek kezébe került az idegenforgalmi adó kivetésének joga.

Bár a főpolgármester hatáskörei „papíron” nem csökkennek a változással, a kormány így is jelentős forrásokat, hatásköröket fog elvonni, például a városüzemeltetés terén.

Forrás: hvg.hu

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2019 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu