Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Belügyminiszteri beszámoló az elmúlt esztendőről
Pintér Sándor szerint sem csendőrségre, sem önkormányzati rendőrségre nincs szükség

Pintér Sándor a honvédelmi és rendészeti bizottság, az önkormányzati bizottság, valamint az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság július 5-i ülésén értékelte a Belügyminisztérium elmúlt éves munkáját. A honvédelmi és rendészeti bizottság előtt úgy fogalmazott: nem kell önkormányzati rendőrség, nem kell csendőrség, az Országos Rendőr-főkapitányság és a BM irányítása alatt álló fegyveres szervek az ország közrendjét, közbiztonságát megfelelő szinten tudják biztosítani.


 

A szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokra, illetve a rendvédelmi dolgozók nyugdíjazására vonatkozó változásokra utalva arról beszélt: senkit sem kényszerítenek majd vissza a munkába, mindenki maga döntheti el, vissza kíván-e térni a fegyveres szolgálatba. Jelezte továbbá: a visszatérőknek lehetőségük van arra, hogy a „könnyített rendőri hivatást" válasszák. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy az elképzelések szerint a rendvédelmi dolgozók a jövőben öt éves nyugdíjkedvezményre lesznek jogosultak: ebben az időszakban a dolgozók rendelkezési állományba kerülnének, így a nekik kifizetett pénzeket nem a nyugdíjkasszából fizetnék - derül ki az MTI és a kormany.hu tudósításából.

Pintér Sándor elmondta: az egykulcsos személyi jövedelemadóval az állományban senki nem járt rosszul, mert aki kevesebbet kapott volna, annak kipótolták a bérét. Hozzátette: ez kétmilliárd forintba került.

A belügyminiszter beszámolójában a finanszírozással, a költségvetési források egy részének zárolásával kapcsolatban többször arra mutatott rá, hogy a korábbi kormányzatok kötelezettségvállalásaiért, tartozásaiért is helyt kell állniuk, így például a tűzoltók túlóradíj-kifizetései is a mostani költségvetést terhelik. Közölte: a tűzoltók 2004 és 2006 közötti túlóradíját két részletben, a harmadik, és a negyedik negyedévben fizetik majd ki.

Pintér Sándor beszámolójában a korábbi ígéreteit vette sorra, ezek között a legnagyobb kihívásnak a kistelepülések közbiztonságának a megerősítését nevezte. Elmondta, a tulajdon elleni szabálysértések rendőri felderítése, és az elzárással való büntetés bevezetése érzékelhető változást hozott a közbiztonságban. Elmondta, hogy tovább kívánják erősíteni a körzeti megbízotti rendszert egyebek mellett az idén a szakközépiskolát elvégző 2300 rendőrrel, továbbá a "gördülő akciót" is folytatják; ez utóbbiban a településeket járják sorra. Közölte azt is, hogy közel 40 százalékkal csökkent a városi üzleti lopások száma, és a visszajelzések szerint a lakosság biztonságérzete is nőtt.

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén Pintér Sándor elmondta: az előítéletek leküzdése a cél, ennek érdekében roma szervezetekkel is együttműködik a Belügyminisztérium. Ez a cél azonban nem teljesíthető egyik napról a másikra, mivel az előítéletek régóta léteznek. Az előítéletek leküzdéséért esélyegyenlőségi tervet dolgoztak ki - tette hozzá.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy a 2006 őszi rendőri fellépések okozta károk felülvizsgálatakor eddig 126 peren kívüli megállapodás született, és mintegy 235 millió forint kártérítést fizettek ki.

Az Országgyűlés önkormányzati bizottságának ülésén elmondta, 1542 településen erősítik meg a körzeti megbízotti szolgálatot, továbbá 550 olyan településre fognak vezényelni körzeti megbízottat, ahol eddig nem volt iroda.

Pintér Sándor arról is szólt, felvetődött, hogy a jövőben a rendőrség együttműködhetne a halőrökkel, vadőrökkel, mezőőrökkel, és más, az önkormányzatok alkalmazásában álló személyekkel, akik a rendőrségtől feladatokat tudnának átvállalni. Hozzátette, a Belügyminisztérium az önkormányzati közterület-felügyeletekre is számít a közrend és közbiztonság megerősítésében.

A belügyi tárca vezetője szeretné, ha az idei télen egyetlen hajléktalannak sem kellene az utcán töltenie az éjszakát. Elmondta: ehhez megfelelő számú helyet tudnak biztosítani az úgynevezett „túlélési pontokon". Azt hangoztatta: a hajléktalanproblémát elsősorban nem rendőri eszközökkel kívánják megoldani, hanem - ahogy eddig is - a karitatív szervezetek bevonásával.

Pintér Sándor összegző értékelése szerint az elmúlt esztendőt a Belügyminisztérium intenzív munkával töltötte, és reményei szerint erre a koronát az új önkormányzati törvény parlamenti elfogadása tudja majd feltenni.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu