Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Megnyílt a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem
Az ELTE négy szekcióban zajló programmal várja a határon túli magyar fiatalokat

Megnyitotta kapuit az ELTE Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetem. Az „Egységben a tudomány" mottót viselő rendezvény szekcióinak közös megnyitóját július 11-én tartották meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán. A 15 éves múltra visszatekintő, az Állam- és Jogtudományi Kar szervezte Budapesti Nyári Egyetem hagyományainak folytatásaként az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2011-ben első alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemet.


A négy szekcióban zajló programra Erdély, Felvidék, Kárpátalja és Délvidék magyar ajkú fiataljait invitálták a szervezők. A kezdeményezés célja, hogy a határon túl élő magyar fiatalok az anyanyelvükön vehessenek részt a kifejezetten nekik szervezett szakmai képzésben, ezzel segítve nyelvi integritásukat, emellett bepillantást nyerhetnek a sokszínű kulturális programnak köszönhetően Budapest pezsgő diákéletébe - tudósít a budapest.hu.

Mezey Barna, az egyetem rektora az ELTE tizenhatodik, ugyanakkor első - a határon túli fiataloknak szóló - nyári egyetemével kapcsolatban beszélt arról, hogy a nyár nem kizárólag a pihenésről szól, hanem a feltöltődésről, az utazásról, a társkeresésről és új élmények kereséséről. A Magyar Nyári Egyetem sajátossága, hogy ezeket a lehetőségeket egyszerre kínálja, miközben a résztvevők hasznos információkra, kapcsolati tőkékre tehetnek szert. Kitért arra, hogy a tavaly fennállása 375. évfordulóját ünneplő ELTE nemzeti feladatokat teljesít - hitvallása szerint a nemzeti tudományt, a nemzeti nyelvet és a nemzeti kapcsolatokat, a nemzeti kultúrát ápolja, az országhatárokon is átnyúlva. Míg 16 éve az anyaország és a határokon túli magyarok összekapcsolását jelképező híd volt a nyári egyetem szimbóluma, az idei a háló.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes - aki harminc éve maga is az ELTE hallgatója volt - beszédében azt mondta, fordulóponthoz érkeztünk az új alaptörvénnyel; a nemzet egészét is képviselő új jogrendszerre épülő, a nemzeti identitását tükröző, európai identitását vállaló, modern nemzetállam képét tükröző Magyarország jött létre. Emlékeztetett arra is, hogy az ELTE-vel együttműködési megállapodást kötött a főváros, amely értelmében számos területén lesz lehetőség közös programokat rendezni. Reméli, hogy a fiatalok tapasztalni fogják, hogy egy barátságos, igazi otthont adó főváros fogadta őket, úgy fogalmazott: „a főváros vezetése törekszik arra, hogy Budapest fővárosa minden magyar fővárosa legyen".

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu