Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 9.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Gyorssegély a túléléshez huszonnégy kisiskolának
A korábbi két kormányzati ciklus idején 163 ilyen intézmény kapujára került lakat

Huszonnégy bajban lévő településnek nyújt gyorssegélyt iskoláik megőrzése érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága. A támogatás mértéke összesen 191 millió forint, ebből létszámarányosan 5-15 millió forint közötti összeget kapnak a működőképesség határára sodródott önkormányzatok - jelentett be a sajtó képviselőinek július 15-én Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.


A korábbi két kormányzati ciklus idején 163 kisiskola kapujára került lakat, annak ellenére, hogy ezen intézmények működtetése, az ezzel járó kiadások csupán 1 százalékát teszik ki a közoktatás költségvetésének - mondta Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár. Mint mondta, a költségvetés 300 millió forintot különített el a bezárt kisiskolák újraindítására, ám az ezzel járó gondokat csak négy település - Érnagypatak (Geszteréd), Lipót, Pecöl, Siklósnagyfalu - merte felvállalni. A 300 millióból 100 millió forinttal támogatta az államtitkárság tehát a négy önkormányzatot, a fennmaradó 200 millióból pedig azokat a falvakat segítik meg, amelyek a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz fordultak, hogy megmentsék iskolájukat a bezárástól.

Az intézmények működtetése ugyanis két forrásból történik, részben a központi költségvetésből, ez hozzávetőlegesen 45 százalék, a maradékot az önkormányzatoknak kell finanszírozni. Sok helyen azonban olyan szegények a községek, hogy a pedagógusok bérének a kifizetése is gondot jelent, nem hogy az infrastruktúra üzemeltetése. A települések a most kapott összeget tehát főleg bérpótlásra és a közüzemi számlák finanszírozására fogják költeni.

A kisiskola nem jelenti azt, hogy alacsony színvonalú lenne az oktatás, ezt számos példa bizonyítja - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Az államtitkár elmondta, hogy a mostani gyorssegély után hosszú távon a készülő közoktatási törvény fogja rendezni ezeknek az intézményeknek a helyzetét. Rendkívül fontos ugyanis, hogy megmaradjanak a településeken az iskolák, ha másképp nem, hát legalább az alsó tagozat, még ha összevont formában is. Ellenkező esetben arra kényszerülnek az ott élő fiatalok, hogy elhagyják otthonukat. A kisiskolák megőrzése tehát nem gazdasági, hanem társadalompolitikai kérdés.

Mint a kormany.hu tudósításából kiderül, a 2011/12-es tanév nemzeti megnyitóját ezért egy olyan községben tartják, ahol ősszel újraindul a korábban bezárt iskolában a tanítás, mégpedig a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton.

A támogatott települések: Bakonyszentkirály (10 millió forint), Gyulaj (5 millió forint), Hegyhátszentjakab (5 millió forint), Horvátzsidány (5 millió forint), Jásztelek (8 millió forint), Juta (5 millió forint), Kemence (5 millió forint), Kőtelek (15 millió forint), Kunbaracs (8 millió forint), Magyaratád (5 millió forint), Magyarnándor (10 millió forint), Mezőszemere (10 millió forint), Nagybárkány (15 millió forint), Palotabozsok (5 millió forint), Rábatamási (10 millió forint), Rózsaszentmárton (5 millió forint), Rudolftelep (5 millió forint), Somlószőlős (10 millió forint), Szakáld (5 millió forint), Szentbalázs (10 millió forint), Szuhogy (5 millió forint), Tataháza (10 millió forint), Tiszagyenda (10 millió forint), Tiszakerecseny (10 millió forint)

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu