Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Magyar - moldovai önkormányzati együttműködés
Találkozó a keleti partnerség jegyében – Egyezmény született a MÖSZ és a CALM között

A pénzügyi decentralizáció és az önkormányzatok fenntartható fejlődése volt a témája annak a workshopnak, amelyet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége rendezett a Konrad-Adenauer-Stiftung támogatásával 2015. július 7-én, Gödöllőn a keleti partnerség önkormányzati szövetségei képviselőnek, illetve magyar települések polgármesterei, önkormányzati szakemberei részvételével, s amelyen a MÖSZ együttműködési megállapodást kötött a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusával (CALM).


A keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel közös workshopotamelyen a Moldovai Önkormányzatok Kongresszusa (CALM), a Grúz Önkormányzatok Szövetsége (NALAG), az Ukrán Városok Szövetsége (AUC) és a Szlovák Önkormányzati Szövetség (ZMOS) képviselői mellett a MÖSZ elnökségi tagjai és más magyar polgármesterek is részt vettek – Gémesi György, a MÖSZ elnöke, Gödöllő polgármestere nyitotta meg. Előadásában előbb Gödöllőt, majd az idén 25 éves, közel 500 önkormányzatot tömörítő MÖSZ-t mutatta be az érdeklődőknek.

Ezt követően a magyar önkormányzatiság megszületéséről, az önkormányzati finanszírozási rendszerről, illetve az önkormányzati feladat-és hatáskörök ki- és átalakulásáról beszélt. Külön kitért az állami források folyamatos csökkenésére, a települések eladósodására, a hitelkonszolidációra és a jelenlegi feladatfinanszírozási rendszer létrejöttére, felhívta a figyelmet az önkormányzati érdekérvényesítés nehézségeire, továbbá reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy minél több település minél több fejlesztési lehetőséghez jut majd a 2014-2020-as ciklusban várható uniós forrásokból.

Ambrus Gyöngyi, a 2200 fős Borsod-Abaúj Zemplén megyei Kistokaj község és Garaguly Tibor, a 4000 lelkes Pest megyei Etyek nagyközség polgármestere saját településük példáján keresztül mutatták be, milyen kihívásokkal találja szembe magát egy vidéki önkormányzat a feladatfinanszírozás, az intézmények üzemeltetése, a települési adók kivetése, illetve a helyi gazdaság élénkítése terén. Bár az észak-magyarországi, hátrányos helyzetű településekkel körülvett, mégis pezsgő gazdasággal és növekvő népességgel rendelkező Kistokaj teljesen más jövőképpel rendelkezik, mint a főváros közeli Etyek-budai borvidék elsősorban szőlőtermesztésre, bortermelésre és turizmusra berendezkedett központja, mindkét előadásból kiderült: jelenleg az uniós pályázatok, a mikro- és kistérségi együttműködések, az energiahatékony beruházások és a menedzserszemléletű polgármesterek a fenntartható vidék- és településfejlesztés legfontosabb zálogai.

A rendezvény kiemelt eseményeként a MÖSZ és a CALM együttműködési megállapodást kötött, amelyet a két szövetség elnöke, Gémesi György és Tatiana Badan láttak el kézjegyükkel. Az ünnepélyes aktust követően a felek kölcsönösen kifejezték szándékukat, hogy a jövőben igyekeznek minél több tartalommal megtölteni a keretszerződést, s tovább folytatni a tapasztalatcserét egymással, illetve a keleti partnerség önkormányzati szövetségeivel.

Forrás: möszlap.hu

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu