Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 12.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Közfürdőből hoztak létre Kincsesházat Nádudvaron
A helytörténeti gyűjteménynek, kreatív foglalkoztatónak, valamint kiállításoknak helyet adó intézmény 25 millió forintba került

A több mint 100 éves közfürdőházat alakította helytörténeti gyűjtemények, kiállításoknak és kreatív foglalkoztatónak helyet adó épületté a nádudvari önkormányzat. A Leader program 15 millió forintos pályázatából kezdték felújítani az épületet, mely végül 25 millió forintba került. A képviselő-testület megszavazta a hiányzó 10 millió forintot, így megújult az egykori fürdő, és újra kinyitott a Kincsesház – írja a Turizmus Online.


Kincsesháznak nevezték el a Nádudvar jelen van című településtörténeti gyűjteményt, A kapások költője címet viselő Nádudvari Nagy János emlékszobát bemutató állandó kiállításokat, A pásztorok útja című időszakos kiállítást és a múzeumpedagógiai programoknak helyet adó épületet. Egy fürdőfülkét meghagytak közel eredeti állapotában.

A termálkút vize gázzal melegítve

Ludmanné Papp Ilona, a helyi Kövy Sándor Általános Iskolában tanító történelemtanár nevéhez fűződik a Kincsesház kialakítása. Harminc éve kezdett a gazdálkodáshoz szükséges régi tárgyak és a pásztorélet kellékeinek gyűjtésébe. Tanítványai vetélkedőkre készülve vitték be az iskolába a tárgyakat a lelkes kollégákkal együtt. Ahogy híre ment a gyűjtésnek, a település lakói is összeszedték a már nem használt régiségeket és ők is elkérték a házaiktól az itt-ott, például az ólak mellett kallódó, kidobott eszközöket.

A gyűjteményt a református parókia két használaton kívüli helyiségében mutatták be kiállítás formájában. A megyei honismereti versenyen két alkalommal is megnyerték a legjobban megrendezett kiállítás címet. Majd a kiállítás új helyét a közfürdő épületében találták meg. Az 1911-ben közfürdőnek épült házban 3 fürdőfülke volt merülő káddal. Akkoriban fúrt a környéken Pávai Vajna Ferenc, és a közfürdő építtetője, Kovács Gábor is fúratott egy termálkutat, vizét gázzal melegítette, és azt vezette a fürdőfülkékbe.

40 évig fürdőházként működött az épület, majd a 60-as években öregek napközi otthona lett újabb 40 évre. 2004-ben az idősek napközije másik épületbe költözött, és a fürdőházat a Közgyűjteményi Alapítvány vette birtokba 2005-ben. Ott talált otthonra a helytörténeti gyűjtemény. A rossz állapotban lévő épületet a Leader program pályázati összegéből felújíttatta az önkormányzat, újra rendezték a kiállításokat és vasárnap újra megnyitották a házat.

A megbecsült múlt jelenti a jövőt

Lassan befejezzük a szennyvíz beruházást, ezzel csatornázott település lesz Nádudvar. Készen van az ivóvíz javító program több mint 200 millió forintból, megszépült a piac, a parkok egyre virágosabbak, az iskolára és az óvodára sok-sok millió forintot fordítottunk a Leader programból – ismertette a Kincsesház megnyitóján Beke Imre polgármester.

A Leader programból kaptunk támogatást a Kincsesházra, mely végül többe került a megnyert összegnél, annyiba, amennyiből akár újat is építhettünk volna, de mi nem akartunk, hanem a régit akartuk felújítani, megőrizni tetőszerkezetével, nyílászáróival együtt – tette hozzá. Majd azt kívánta a pásztoroknak, adományozóknak, minden látogatónak, hogy lakják be az épületet közösen. Ugyanis annak a nemzetnek van jövője, amely a múltját megbecsüli.

„Tud élni a hagyományaival a település. Ismerik múltjukat, és megőrzik őseik lenyomatát. A közösség kincsnek, értéknek tekinti saját múltjának tárgyait” – mondta Vajda Mária néprajztudós, a hortobágyi pásztorok nagykövete a megnyitón.

„A ház sikerének titka a legfontosabb üzenet: sok ember végzett sok munkát érte” – osztotta meg gondolatait Bodó Sándor országgyűlési képviselő. Fontos, hogy lelkes, jó szándékú emberek kapják a külső támogatást, azok, akiknek megvan a belső akaratuk is. Összefogással, tervszerű irányítással minden lehetséges.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: Turizmus Online

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu