Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. augusztus 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Mindenütt brutális pluszkiadásokat jelent a kánikula
Nemcsak a hivatali helyiségek hűtése, klimatizálása kerül sokba az önkormányzatoknak

Sok százezres, akár milliós kiadásaik vannak az önkormányzatoknak a folyamatos hőségben. A településeknek többletfeladataik is adódnak a kánikulában, kiemelten kell figyelni a közfoglalkoztatottakra, az idősekre és az állatállományra is. A fővárosban több tíz millió forintra tehető a hőség miatti pluszkiadás – írja a Napi Gazdaság Online.


Az önkormányzati hivatalokban, ügyfélterekben, ahol van, légkondicionáló berendezések hűtik a kánikulai levegőt. A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. munkagépei folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot, és a BKV Zrt. megrendelésére a villamossíneket. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő strandok pénztáraihoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeztek ki. 

A Főkert Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő valamennyi ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb megoldani a műszaki problémát. A Fővárosi Vízművek Zrt. a hőségriadó ideje alatt reggel 10 órától este 18 óráig mobil egységekből hűtött zacskós vizet oszt a Deák téren.

A kőszegi polgármesteri hivatal épülete nem klimatizált, mert egy régi, műemlék ingatlanról van szó, ami az átlagosnál hűvösebb – jelezte Básthy Béla. Az alpolgármester elmondta: több intézményük viszont klimatizált, így azokban az épületekben komoly költségekre számítanak. „A hőség miatt napközben a turisták is inkább a fürdőhelyeken vannak. Nálunk viszont a belváros a fő vonzerő, ahol csak este élénkül meg az élet” – hangsúlyozta. Beszámolt arról is: a kánikula miatt a gondozási központnak megszaporodtak a teendői. Kőszegen nem szüntették meg a köztéri kutakat, városszerte tucatnyinál lehet felfrissülni vagy vizet inni.

A Pest megyei Dömsöd polgármesteri hivatala szintén nem klimatizált. „Mi meglehetősen szegény település vagyunk, így nem telik rá” – közölte a polgármester. Bencze István hangsúlyozta: ilyen időben a családsegítő szolgálatuk többször látogatja az idős embereket. „Át kellett szervezni a közfoglalkoztatottak beosztását is. Az emberek reggel hatra járnak dolgozni, egy részük délután kettőkor fejezi be a munkát, míg mások este végeznek, de a délutáni hőségben nem dolgoznak. A munkavégzés alatt rengeteg ásványvizet adunk nekik, ami sokba kerül, de szükségük van a folyadékra. A lakosság az utcai közkifolyókból juthat hozzá a vízhez.”

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszatenyő polgármesteri hivatalában két helyiség is klimatizált, de a készülékek működtetése óriási kiadást jelent az önkormányzatnak. Az alkalmazottakat igyekeznek ebben a két helyiségben elhelyezni, többeket viszont szabadságra küldenek. „Sokat költünk a konyhánkra is, az ottani klíma- és szellőztető berendezések üzemeltetése tetemes összeget emészt fel” – emelte ki Tiszatenyő polgármestere.

Kazinczi István beszélt arról is, hogy a közfoglalkoztatás fenntartása is költséges, mert az embereket, akik jellemzően kora reggel és este dolgoznak, védőitallal kell ellátni. „Csaknem száz szarvasmarhánk, több mint ötszáz sertésünk és legalább ötezer baromfink van. Az állomány miatt szellőztető berendezéseket kellett vásárolnunk, mert az állatok nem adtak tejet, állt a tejüzem is” – mondta Kazinczi, aki szerint a hőség miatt milliós, előre nem kalkulált többletkiadásaik vannak.

Forrás: Napi Gazdaság Online

 

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu