Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. június 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

2013-tól állami kézbe kerül a hulladékgazdálkodás
Számos újdonságot tartalmaz a most megjelent törvénytervezet

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013. január 1-jétől állami kézbe kerül, és csak olyan gazdálkodó szervezetek végezhetik, amelyek többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban vannak - egyebek mellett ezt az előírást is tartalmazza az új hulladékgazdálkodási törvény tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.


A hulladékgazdálkodás a begyűjtéstől a szállításon át a hasznosításig és az ártalmatlanításig terjed. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás az ingatlanokról a szolgáltató szállítóeszközén végzett hulladékszállítást jelenti. Az ezt végző cég a biológiailag lebomló hulladékot elkülönítetten kezeli, lomtalanít, gyűjtőhelyet és lerakót üzemeltet, továbbá válogatóművet működtet. Az állam, illetve az önkormányzat jogosult kinevezni a vezető tisztségviselők, illetve a felügyelőbizottsági tagok többségét.

A jövő év első napján - az új törvény tervezett hatálybalépésekor - hatályos begyűjtési engedélyek 2012. szeptember 30-án, míg a hulladékszállítási engedélyek 2012. december 31-én hatályukat vesztik. A következő naptól az állami - önkormányzati - cégek lépnek a helyükbe. E cégek létrehozásának költsége beépül a közszolgáltatás díjába.

A törvénytervezet szerint nemcsak a szolgáltatás működtetéséhez szükséges folyamatos ráfordításokat, hanem a szolgáltatás megkezdéséhez, majd a folytatásához szükséges beruházási költségeket, továbbá a bezárt lerakók rekultivációját is tartalmaznia kell a díjnak. A díjat egy évre, ingatlanonként, rendeletben határozza meg az önkormányzat. Az üdülők éves díja nem lehet kevesebb az állandó lakosok díjának a felénél.

Az újdonságnak számító rendelkezések egy része határidőhöz kötött feladatokat tartalmaz a javaslatban. Így 2015-ig elkülönített hulladékgyűjtési rendszert kell létrehozni az üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladékra. A háztartásokból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék újrahasználatra előkészítésének és újrafeldolgozásának mértékét 50 százalékra, a nem veszélyes építési-bontási hulladék újrahasználatra előkészítését, újrahasznosítását pedig 70 százalékra kell növelni 2020-ra.

Forrás: MTI

 

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu