Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. június 6.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Háromszoros volt a túljelentkezés a Tanyaprogramra
November végéig határoz a nyertesekről a vidékfejlesztési miniszter

A Tanyafejlesztési Programra a megadott szeptember 30-i határidőig összesen 460 pályázat érkezett 2 milliárd 525,4 millió forintos összegre a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pályázatokat feldolgozó Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézetéhez (VKSZI). A két célterület 930 millió forintos keretére közel háromszoros volt a túljelentkezés.


A tanyaprogram legfontosabb pályázati céljai: a rossz állapotú utak felújítása, az ehhez szükséges gépek beszerzése, a tanyai áruk piacra jutásának elősegítése, állatállomány kialakítása, bővítése, a tanyák energiaellátásának és ivóvízellátásának javítása, térségi tanyafejlesztési programok kidolgozása, vetőmag és gyümölcsfa beszerzése, a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése, valamint a gazdálkodáshoz szükséges eszközök, épületek korszerűsítése.

A tanyafejlesztésre fordítható 930 millió forintra az idén arról a 206 alföldi településről lehetett pályázni, ahol az Országos Területfejlesztési Koncepció tanyás térségek besorolása szerint legalább 2 százalékos vagy legalább 200 fő a külterületi népesség aránya.

A jelentkezők két célterületre, a tanyás térségek, települések valamint a tanyagazdaságok fejlesztésére nyújthattak be kérelmeket. Az első célterületre főleg önkormányzatok, kistérségi társulások és tanyagondnoki szervezetek, míg a másodikra tanyagazdaságok pályázhattak.

Összesen 153 pályázat érkezett mintegy 1,9 milliárd forintra a VKSZI-hez az első célterület zömében önkormányzati és kistérségi fejlesztéseire. A programon belül 730 millió forint fordítható ezekre, így a túljelentkezés két és félszeres. A pályázók között ezen a területen a legnépszerűbb célok voltak: a rossz állapotú földutak javításához szükséges gépek, eszközök beszerzése, a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése, valamint a tanyai termékek piacra jutásának elősegítése.

A második célterületre fordítható 200 millió forintos összegre 307 pályázatot nyújtottak be mezőgazdasági kistermelők és őstermelők több mint 630 millió forint támogatási igényt megjelölve, tehát a túljelentkezés itt háromszorosnál nagyobb. Ezen a területen a legnépszerűbb célok a gazdálkodási gépek, eszközök fejlesztése, beszerzése, az épületek felújítása, építése valamint állatállomány kialakítása és bővítése voltak.

A beérkezett pályázatokat (a 460 pályázóból 250 őstermelő volt) a VKSZI munkatársai pontozzák objektív és nyílt értékelési szempontok szerint, majd ennek alapján a kilenctagú Bíráló Bizottság, Ángyán József államtitkár elnökletével előkészíti a döntést a vidékfejlesztési miniszter számára. Fazekas Sándor a nyertesekről november 30-ig határoz, és december elsejével megkezdődik a szerződések megkötése. A fejlesztéseket a pályázóknak 2012. június 30-ig kell megvalósítaniuk.

A VM üdvözli, hogy a kormány 2012. évi költségvetésének tervezetében a Tanyafejlesztési Program az ideinél nagyobb összeggel, 1,5 milliárd forinttal szerepel. A tárca a program kiszélesítését tervezi minden tanyás településre, illetve megfelelő keretösszeg esetén az ország összes vidéki településének külterületére. További törekvés, hogy az idei legnépszerűbb célok mellett további területekre, így például a tanyás térségek biztonságának növelésére, kutak létesítésére, valamint a tanyai turizmus és műemlékvédelem támogatására is kiterjedjen a program - olvasható a kormányzati portálon.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu