Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. június 7.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A feladattal jön az ellátásához szükséges vagyon
Az önkormányzati bizottság támogatta a konszolidációs törvényjavaslatokat

Az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottsága támogatta a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei intézmények, valamint a főváros egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát. A testület október 17-i ülésén ugyancsak kormánypárti szavazatokkal többséget kapott az intézményátadáshoz szükséges alkotmánymódosítási javaslat parlamenti vitára való alkalmassága is.


A megyék konszolidációjával kapcsolatban Szabó Erika területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, a „megoldás lényege", hogy a megyei önkormányzatok által működtetett 739 egészségügyi, oktatási, szociális és közművelődési intézmény működtetését az állam 2012. január 1-jével átveszi.

Az egészségügyi intézményeket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alatt álló Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fogja működtetni, míg az összes többi intézményt a kormányhivatalok veszik át, és a kormányhivatalok mellett, külön erre a célra szolgáló megyei intézményfenntartó központok működtetik majd azokat. Mindehhez 14 törvény módosítására van szükség.

Közölte, az adósságállományt és a szállítói tartozásokat is átvállalja az állam, így a megyei önkormányzatok teljes körűen megmenekülnek a tehertől is, és a jövőben már területfejlesztési feladatokat fognak ellátni.

Répássy Róbert államtitkár azt közölte, az alkotmánymódosítás lényege, hogy a közösségi tulajdonban lévő vagyontárgyak egy másik közösségi tulajdonba kerülhetnek ingyenesen, ha egy törvény így rendelkezik.

Az előterjesztést az MSZP részéről bíráló Varga Zoltán, volt Önkormányzati miniszter volt, aki szerint Orbán Viktor és a megyei vezetők október 3-án kötött megállapodása alkotmányellenes volt, ezért van szükség a mostani módosításra. Véleménye szerint a kormány a magán-nyugdíjpénztár után most a megyei önkormányzati vagyont is „einstandolja".

Hegedűs Lorántné (Jobbik) ugyancsak azon a véleményen volt, hogy az alkotmánymódosítás csak egy „utólagos kozmetikázás". Az aláírt megállapodás szerinte valójában nem egy politikai szándéknyilatkozat, hanem tartalmát tekintve egy szerződés, amit nem írhattak volna alá. Az ellenzéki képviselő - aki szerint nincsen arányban a megyéktől átvett önkormányzati vagyon és a tőlük átvállalt adósság mértéke - a megyei ingatlanátadást „vagyonelkobzásnak" nevezte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati vagyontárgyakhoz más jogosítványok kötődnek, mint az államiakhoz.

Szűcs Lajos Pest megyei elnök erre reagálva kifejtette, hogy az ingatlanvagyon értéke és az adósság összege közvetlenül nem hasonlítható össze, míg Szabó Erika válaszában elmondta: a mostani változtatással az állam lényegében visszaveszi azt a feladatot, amit eddig a megyei önkormányzatokkal láttatott el. Mint fogalmazott, nyilvánvaló, hogy „a feladattal együtt jön" az ellátáshoz szükséges vagyon is.

MTI-MP

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu