Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. június 6.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

A jegyzők is aggályosnak tartják az ÖTV tervezetet
Csökkenő illetmény, növekvő terhek és kiszolgáltatottság

A Jegyzők Országos Szövetsége érdekelt abban, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása és a közigazgatás átszervezése a kormány által kitűzött célokkal összhangban valósuljon meg, ugyanakkor a szakmai szervezet aggályosnak tartja a helyi önkormányzatokról szóló törvénytervezetet, többek között azért, mert álláspontja szerint annak elfogadása esetén növekedne a jegyzők munkaterhe, kiszolgáltatottsága, miközben illetményük „drasztikusan" csökkenne.


„Mélységes aggodalmunkat fejezzük ki, hogy a „falu nótáriusának" a mostaninál is nagyobb terheket kell hordoznia, miközben kiszolgáltatottsága erősebb lesz a korábbiaknál. Ez, mint jogos félelem fogalmazódik meg azzal kapcsolatban, hogy a jegyző kinevezése polgármesteri hatáskörbe kerül" - tartalmazza a Jegyzők Országos Szövetségének elnöksége által jegyzett közlemény, amelyet október 28-án juttattak el az MTI-hez. A szakmai szervezet álláspontja szerint a tervezet nyomán a jegyzők legitimitása gyengül, s ez nehezíti a kormányzat akaratának érvényesítését, és ellentmond a magyar közigazgatási tradícióknak.

A tervezetben szereplő „drasztikus" jegyzői illetménycsökkentés a jegyzők szövetsége szerint azzal a veszéllyel jár, hogy a diplomás fiatalok nem akarnak majd jegyzők lenni, nem vonzza őket a fegyelem, az alacsony bér, a tetemes munka és a felelősség. Mindez a pálya leértékelődéséhez és a szakmai színvonal csökkenéséhez vezethet. Továbbá a vezetői illetmény rögzítése vélhetően a köztisztviselői törvény illetmény táblájának változását is maga után vonja, ami kihat az egész önkormányzati köztisztviselői karra, a köztisztviselői életpálya alakulására.

A közigazgatás járási szintjének rekonstrukciója a szövetség szerint nem fogja csökkenteni a jegyző és az önkormányzati hivatal feladatait. A jelenlegi tervezetben szereplő feladatokat alapul véve sokkal inkább településmenedzseri, közszolgáltatás-szervezői komplex látásmódot igénylő feladata lesz az önkormányzati hivatal vezetőjének, amely korszerű szemléletet, megfelelő szakképzettséget igényel.

A szakmai szervezet álláspontjában kiemelte: helyes az a jelenlegi szabályozás, amely szerint a jegyző és az önkormányzati hivatalok köztisztviselői jogviszonyának, javadalmazásának kérdései az egységes közszolgálati életpályát szabályozó törvényalkotás tárgykörébe tartoznak. A jegyzők szövetsége azt javasolja: az önkormányzati törvény ne zárja ki, hogy a jegyzők államigazgatási feladatok címzettjei is lehessenek. Értelmezésük szerint az önkormányzati rendszer átalakításának egyik indoka, hogy alkalmas legyen a megújuló ágazati struktúrák befogadására és működtetésére. Ha pedig ez igaz, akkor nem zárható ki, hogy nem csak a polgármesternek, hanem az önkormányzati adminisztrációt működtető jegyzőnek is szükséges államigazgatási feladatokat adni.

A jegyzők szövetsége aggályosnak és átgondolandónak tartja, hogy a 3000 lakosnál kisebb lélekszámú települések közös hivatalt kötelesek létrehozni. Ez a változás ugyanis több mint kétezer települést érint, a feltételezett költség-megtakarítás pedig aligha állhat arányban a települési és térségi társadalmi, gazdasági helyzetben várhatóan keletkező hátrányokkal és károkkal. Az aprófalvas megyékben, ennek a feltételnek a teljesítése 5-7, vagy  akár 10 település „összefogását" is jelentheti, ami a közös hivatal működtetését bonyolulttá teszi a jelentős távolságok, közlekedési gondok, illetve a szükséges infrastruktúra hiányosságai miatt.

"A Jegyzők Országos Szövetsége érdekelt abban, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása és a közigazgatás átszervezése a kormány által kitűzött célokkal összhangban valósuljon meg, létrejöjjön egy olyan modern, költségtakarékos, feladatorientált önkormányzati rendszer, amely képes a demokratikus és hatékony működésre. A Jegyzők Országos Szövetsége a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz, hogy jól értse és értelmezze a törvényalkotási és kormányzati szándékokat, az azokat megjelenítő jogszabályokat, hogy a mindenkori kormánynak partnere lehessen (...) Az önkormányzati rendszer átalakításával kapcsolatban - ebből a pozícióból - fogalmazzuk meg aggályainkat és fenntartásainkat, hogy vajon a kitűzött célok eléréséhez a törvénytervezetben vázolt út e a legmegfelelőbb" - áll a szakmai szervezet közleményében.

Forrás: MTI

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu