Főoldal  
 
Hírek
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
Önkormányzatok
Önk. szövetségek
Jogszabályok

agrosol

 
glansya

 prosperty

elmuemasz

 mosz

mosz

s tér


europa a polgarokert

solarway

safecross

 
meva


s tér

nrgcar

csfa

eurest

leblanc

 okow

  

 mosz

mosz

mosz  

 /files/stihl.jpg

  /files/viking.jpg

 kas
/files/viking.jpg

/files/pma.jpg

 fsd

fsd

 
/files/nei.jpg
infraset
 
m

flaga
 
 
 
 
 eXTReMe Tracker
  Impresszum   Médiaajánlat    2020. június 6.
Újságcikkekben Weboldalon  
Keresés
Aktuális Hírek

Szerb-magyar testvérvárosi találkozó Szentendrén
Hatvan településről érkeztek vendégek a jeles eseményre

Szentendre Magyarország egyik olyan városa, amely színességét, gazdag kulturális életét többek között az ott élő sokféle nemzetiségnek köszönheti. Ilyenek a szerbek is, akik gazdag történelmi kincsekkel ajándékozták meg a települést. Ezért, valamint a jövőben várható Európai Uniós csatlakozás miatt döntött úgy Dr. Dietz Ferenc, Szentendre polgármestere, hogy városában ad otthont az első szerb-magyar testvérvárosi találkozónak, egy konferencia keretén belül.


 Az előadásokon számos aktuális kérdésről esett szó

Az eseményen 60 település és több mint 100 vendég részvétele mellett több kiemelkedő politikus és szakember is jelen volt, akik a jövőbeni szorosabb együttműködés reményében csatlakoztak a programhoz. Dejan Sahovic, Szerbia nagykövete, aki támogatta és segítette a várost a szervezésben, örömmel üdvözölte az esemény megfelelő időben és helyszínen történő megrendezését, és abbeli reményét fejezte ki, hogy a mostani kezdeményezés a jövőben is folytatódik.

Alexov Ljubomír, az Országos Szerb Kisebbségi Önkormányzat elnöke az egymás mellett élés adta előnyök kihasználását hangsúlyozta, mivel úgy véli, hogy a települések - legyenek azok határon innen vagy túl - közötti összetartásnak kell példát mutatniuk az országos politikának.

Csomós Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese a nemzetiségek kiemelkedő szerepéről beszélt, hiszen ők azok, akik hidat képeznek az ország lakosai között.

Vukovits Koszta, a szentendrei szerb kisebbségi önkormányzat elnöke hangsúlyozta, hogy Szentendre mindig is nagyon fontos szerepet játszott a szerbek életében, ma már az érettségi tételek között is szerepel, hiszen az egyik legjelentősebb írójuk, Jakov Ignatovic személyesen is kötődött a városhoz.

A konferencia előadásai között számos aktuális kérdésről hallhattak a résztvevők. Szentendre idegenforgalmának fejlesztése mellett - az ezzel foglalkozó TDM Kft. 2012-től szerb nyelvű turisztikai kiadványokat is árusít majd - Kubinyi-Prodanovic Adrienn (VÁTI) előadásában szó esett az IPA pályázati lehetőségekről, amelyek megfelelő alapot biztosíthatnak a települések közös fejlődésének, a szorosabb együttműködésnek, majd Csomor Gusztáv beszélt a Dél-kelet Európai Transznacionális programról, amely a regionális szinten történő összefogást segíti. A magyarországi európai uniós soros elnökség egyik legfontosabb eredményéről, az Európai Duna Stratégia részleteiről, valamint a nyugat-balkáni integráció fontosságáról, annak folyamatáról is szó esett.

A konferencia végén a résztvevők ellátogattak a Fő téri Szerb Egyházi Múzeumba, ahol a Bogyani Szerb Ortodox Kolostor 18. századi falképmásolatait bemutató kiállítás ünnepélyes záró eseményén vettek részt a látogatók.

Hírlevél

Amennyiben szeretné, hogy hírlevelet küldjünk Önnek, iratkozzon fel levelezőlistánkra!
Település:

 
Polgármester:

 
E-mail:KIEMELT HÍREINKArchívum

VIDEÓK
 
HÍRLISTA
 


 

  


 Magyar Polgármester © 2004-2020 Minden jog fenntartva. Honlapkészítés www.webdesignstudio.hu
http://www.aka.hu